Κορωνοϊός: Αυλαία για Κινηματογράφους - Πότε ανοίγουν Λούνα Παρκ και Παιδότοποι

Νέα άρση των μέτρων

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Αυλαία για Κινηματογράφους - Πότε ανοίγουν Λούνα Παρκ και Παιδότοποι

Ύστερα από την χθεσινή ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας για την ενημέρωση των κρουσμάτων, λόγω ταξιδιού του υπ. Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια στο Λουξεμβούργο, αναμένεται αυτή να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα μαζί με την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε ξανά και εισηγήθηκε νέα ελαστικότητα των μέτρων υπό προϋποθέσεις.

Τι πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα η επιτροπή για την άρση των μέτρων του κορωνοϊού

Νέα μέτρα κορωνοϊός

Από το Σάββατο 19 Ιουνίου, πρόκειται να αυξηθούν οι πελάτες στο λιανεμπόριο και στα μαγαζιά. Συζητάτε να είναι ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά (από ένα άτομο από 25 τμ).

Όσο αφορά τους κλειστούς κινηματογράφους, αυτοί πρόκειται να ανοίξουν από την 1η Ιουλίου, αλλά με 50% πληρότητα. Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι είτε εμβολιασμένοι είτε διαθέτουν αρνητικό self test.

Η εισήγηση των ειδικών είναι από τις 19 Ιουνίου, δηλαδή από το Σάββατο, να αυξηθούν οι πελάτες στο λιανεμπόριο και στα μαγαζιά να είναι ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά (από ένα άτομο από 25 τμ).

19 Ιουλίου είναι η καταλυτική ημερομηνία και για το άνοιγμα των παιδότοπων αλλά μόνο σε εξωτερικό χώρο καθώς και τα λούνα παρκ, τα θεραπευτικά λουτρά και τα μασάζ.

Εισιτήριο για τους περισσότερους χώρους διασκέδασης και αναψυχής φαίνεται να είναι τα self tests.

Ποιο θα είναι το νέο καθεστώς τους ;

Η εικόνα της πανδημίας στην χώρα μας, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση για τον στόχο του τείχους συλλογικής ανοσίας (δείτε σχετικά τα χθεσινά κρούσματα).

Όπως φαίνεται, η υποχρεωτική διενέργεια των self-test αναμένεται να καταργηθεί πλήρως για τους εμβολιασμένους από τις αρχές του Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό ήταν το αποτέλεσμα έπειτα από τις συζητήσεις που έπεσαν στο τραπέζι χθες με τους κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος. Και οι δύο τόνισαν για άλλη μια φορά την μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self-tests σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, για να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει άλλους τρόπους διάθεσης τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) για το θέμα των self-tests οι κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος ζήτησαν την συνέχιση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών test Covid-19 για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η διάθεση των τεστ θα αφορά στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Οι τελικές αποφάσεις όμως θα ληφθούν από το Δ.Σ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης οι φαρμακοποιοί στήριξαν με κάθε τρόπο το μέτρο με την δωρεάν διανομή των self test. «Μας ζητήθηκε την κρίσιμη στιγμή να μοιράσουμε δωρεάν self test και δώσαμε 30 εκατομμύρια, σε 4,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «μας προτάθηκε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να συμμετάσχουμε στην διαδικασία, αλλά σε πολύ λιγότερο κόσμο», σε στοχευμένες ομάδες πληθυσμού. Σημείωσε ότι «η πρόταση μας είναι να δίνουμε για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πακέτα των τεσσάρων στους πολίτες που τα δικαιούνται».