Ύποπτα κρούσματα με πλοίο από Ίο στη Ραφήνα

Προληπτικοί έλεγχοι και απολύμανση του πλοίου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ύποπτα κρούσματα με πλοίο από Ίο στη Ραφήνα

Συναγερμός σήμανε στο λιμάνι της Ραφήνας ύστερα από πληροφορίες ότι στο πλοίο Super Express το οποίο ερχόταν από την Ίο, είχε επιβαίνοντες με δεκάδες ύποπτα κρούσματα Covid-19.

Μάλιστα, με το συγκεκριμένο δρομολόγιο ταξίδεψαν πάνω από 70 άτομα νεαρής ηλικίας. Οι 30 από αυτούς ήταν μια μεγάλη παρέα καθώς κανόνισαν όλοι μαζί να πάνε διακοπές στην Ίο.

Ύποπτα κρούσματα στο λιμάνι της Ραφήνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι μαζί ξεκίνησαν από την Αθήνα αλλά εκεί γνωρίστηκαν και με άλλους νεαρούς και πήγαν όλοι μαζί σε μεγάλο πάρτι.

Ορισμένοι από αυτούς νόσησαν από κορωνοϊό και έμειναν στην Ίο, διότι δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Οι υπόλοιποι όμως επέστρεψαν χθες στη Ραφήνα αφού πρώτα μπήκαν σε καραντίνα μέσα στο πλοίο προς την επιστροφή αλλά ελέγχθηκαν και με test από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Αρκετοί γονείς βρίσκονταν εκεί καθώς αγωνιούσαν για τα παιδιά τους ενώ αμέσως μετά έγινε και η απολύμανση στους χώρους τους πλοίου.

Σε καραντίνα φαίνεται πως βρίσκεται και ο Νίκος Δένδιας ( Δείτε εδώ τι έγινε).

Οι ειδικοί συζητούν την επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ένα «σφιχτό» πλαίσιο για την εστίαση, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα, 8 Ιουλίου.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι όλοι οι χώροι εστίασης (μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης. «Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πέρα από τους ελέγχους στα καταστήματα, θα λαμβάνονται υπόψιν καταγγελίες για αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην τελευταία φάση άρσης μέτρων, οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι παύει η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχει συνωστισμός. Η μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, που πιθανώς υποκινείται και από τη μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ενώ επισπεύδει τη συζήτηση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένους κλάδους.

Ηδη, αρκετοί Έλληνες επιστήμονες απηύθυναν έκκληση στους πολίτες και στην πολιτεία αναφορικά με τις μάσκες. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ σημείωσε πως θα ήταν χρήσιμη η επαναφορά της χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, επισημαίνοντας ότι αφενός έχει δημιουργηθεί σύγχυση για τη χρήση της και, αφετέρου, το στέλεχος της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση μάσκας.

Στον ίδιο τόνο, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης επισήμανε ότι ο ιός είναι τρομακτικά μεταδοτικός και «ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις. Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα μέτρα για να προληφθεί η κατάσταση προτού βγει εκτός ελέγχου. «Μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει. Καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός συναγερμός με τα αυξανόμενα κρούσματα