Παγώνη: «Θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο»

Η δημόσια έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Παγώνη: «Θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο»

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή του MEGA για την πορεία της πανδημίας στην χώρα αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως σύμφωνα με τις μελέτες δείχνουν πως ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο πρόκειται να έχουμε 10.000 κρούσματα την ημέρα. Η ίδια δεν δίστασε να κάνει και μια δημόσια έκκληση προς τους πολίτες έτσι ώστε να εμβολιαστούν.

Η Ματίνα Παγώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, γιατί ποιος ξέρει; Μπορεί να εμφανιστεί μία νέα μετάλλαξη»

Στην συνέχεια είπε: Ο στόχος είναι να μη γεμίσουν ασφυκτικά τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού. «Μετά από ενάμισι χρόνο πιστεύω μας έχουν γίνει μαθήματα και πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς. Να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη νόσο, γιατί οι μεταλλάξεις της είναι πολύ μεταδοτικές».

Όσο για τον Δεκαπενταύγουστο συνέχισε λέγοντας: «Δεκαπενταύγουστο θα κάνουμε με δυσκολίες και για να μην πραγματοποιηθούν οι μελέτες που είναι στα χεριά μας για τόσο πολλά περιστατικά, δηλαδή πάνω από 6.000 ή 10.000 κρούσματα, παρακαλούμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί για να μη γίνουν πραγματικότητα αυτά τα σενάρια».

«Δεν πιεζόμαστε αυτή τη στιγμή, ωστόσο έχουμε σταδιακή αύξηση των περιστατικών. Αυξάνονται οι αριθμοί σε απλές κλίνες covid και μετά θα πάνε στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό και παρακαλάμε να εμβολιαστείτε. Γιατί και να νοσήσεις εμβολιασμένος, περνάς με απλά συμπτώματα και βρίσκεσαι στο σπίτι σου, πρόσθεσε.

Ο νέος εφιάλτης ακούει στο όνομα μετάλλαξη Έψιλον και υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με αυτή, τα οποία μελετούνται από την Αμερική και την Ελβετία. «Ελπίζουμε να μην έρθει προς τα εμάς»

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τις δηλώσεις της:

Οι ερευνητές απαντούν για τον εμβολιασμό

Οι ερευνητές απαντούν σχετικά με το πόσο πιθανό είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να νοσήσουν με Covid-19 αλλά και τί πρέπει να περιμένουν όσοι μολυνθούν.

Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε και στο New England Journal of Medicine. Άτομα που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό Sars-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, μικρότερη διάρκεια λοίμωξης και πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο Δρ Jeff Burgess ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman επισημαίνει ότι «Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19». Συνεχίζει λέγοντας «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δοκιμαστικό δείγμα – θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να επηρεάσει τη δευτερογενή μετάδοση.

Πέραν της βαρύτητας της νόσου οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Η πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, είπε «Βλέπουμε ακόμα τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι ‘αυτό», δήλωσε ο Δρ Burgess. «Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε προσθέσει μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασθέντων ατόμων σε σύγκριση με τους μη εμβολιασθέντες και καταφέραμε να μετρήσαμε το ιικό φορτίο καθώς και τη διάρκεια της λοίμωξης» σημειώνει ο Δρ. Burgess.