Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: 3 χρόνια από τη μέρα που βυθίστηκε στο πένθος η Ελλάδα

Το χρονικό της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: 3 χρόνια από τη μέρα που βυθίστηκε στο πένθος η Ελλάδα

Στις 23 Ιουλίου του 2018, δυο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα στην Αττική. Η πρώτη ήταν στην Κινέττα, λίγα λεπτά μετά της 12 το μεσημέρι. Η φωτιά είχε ταχύτητα 100 χλμ/ώρα και κατευθύνθηκε προς τους οικισμούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν άμεσα. Κάηκαν περιουσίες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα.

Λίγες ώρες αργότερα μια νέα φωτιά ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης. Στην αρχή κατευθυνόταν προς τον Διόνυσο καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Λίγο όμως μετά τις 5 το απόγευμα άλλαξε κατεύθυνση και οι άνεμοι έγιναν ισχυρότεροι. Με την ταχύτητά τους να φτάνει τα 124 χλμ/ώρα, η φωτιά εξαπλώθηκε με αδιανόητη ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τη Ραφήνα, τον Νέο Βουτζά και αργότερα στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι. Μέσα σε μια ώρα η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα.

Στο Μάτι κάηκαν εκατοντάδες σπίτια και οχήματα. Η τραγωδία όμως, όσο περνούσε η ώρα μεγάλωνε. Πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να φύγουν και εγκλωβίστηκαν. Σε ένα μόνο οικόπεδο βρέθηκαν 26 νεκροί, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν δίοδο προς τη θάλασσα. Κάποιοι πνίγηκαν στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τις φλόγες. Ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού αποδείχθηκε ανεπαρκής, τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζούσαν την τραγωδία, να μείνουν αβοήθητοι... διαβάστε τη συνέχεια για την πυρκαγιά στο Μάτι στο Athensmagazine.gr