Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, μαζί με την γεωγραφική τους κατανομή.

Αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού καταγράφεται σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ σε Κρήτη, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, με την Αττική να φιγουράρει ωστόσο στην πρώτη θέση των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 2.156 κρουσμάτων κορωνοϊού, 615 εντοπίζονται στην Αττική. Εξ αυτών, 161 αφορούν στο κέντρο της Αθήνας και 91 τα βόρεια προάστια, ενώ 84 καταγράφονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

Την ίδια ώρα, 214 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Θεσσαλονίκη, που την τελευταία εβδομάδα φαίνεται πως καταγράφει σταθερό ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Κρήτη, με το Ηράκλειο να καταγράφει 122 περιστατικά,και τα Χανιά 106. Παράλληλα, 21 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο Λασίθι και 30 στο Ρέθυμνο. Συνολικά, το νησί καταγράφει 279 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού φαίνεται πως παρατηρείται και στη Ρόδο, που καταγράφει 81 κρούσματα. Παράλληλα, 16 περιστατικά σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο στη Μύκονο, 20 στη Νάξο και 25 στη Χαλκιδική.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού

Από το σύνολο των 2.156 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 19 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 2.137 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων κορωνοίού

Για ποιους θα είναι αναγκαία η τρίτη δόση εμβολίου;

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν για την ανάγκη ενισχυτικής, τρίτης, δόσης εμβολίου Covid-19 κατά τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένει υψηλή ακόμα και για το στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η στρατηγική που επιλέχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης η οποία έχει τα εξής 2 πλεονεκτήματα:

  • αυξάνεται η πρωταρχική ανοσία ταχύτατα σε πληθυσμιακό επίπεδο επιτυγχάνοντας ταχύτερα το πρώτο βήμα του τείχους ανοσίας,
  • η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης καταλήγει σε πιο ώριμες και ευρείες ανοσολογικές αποκρίσεις όπως έχουν δείξει χρόνια μελετών σε εμβολιαστικά σχήματα και επιβεβαιώνονται και στην περίπτωση των εμβολίων Covid-19.

Η στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ταχύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην εκκίνηση αλλά και ανώτερης ποιότητας εμβολιαστική κάλυψη σε βάθος χρόνου λόγω της καθυστέρησης της δεύτερης δόσης. Το γεγονός ότι οι πρόσφατες μελέτες στο Ισραήλ έδειξαν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα από ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανώς να οφείλεται στην καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, αν και προς το παρόν δεν έχουμε δει την ανάλυση των δεδομένων του Ισραήλ σε δημοσίευση σε περιοδικό με κριτές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ενισχυτική δόση αρκετούς μήνες αργότερα θα επάγει ανοσολογικές αντιδράσεις μεγαλύτερης γκάμας και ισχύος, αυτό λένε όλες οι μελέτες εμβολιασμών σε όλα τα εμβολιαστικά σχήματα και επαληθεύεται και από μελέτες στα συγκεκριμένα εμβόλια. Το κατά πόσο αυτό θα χρειαστεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στις χώρες και τους εμβολιασθέντες που ακολούθησαν το κλασικό σχήμα αναμένεται να διαλευκανθεί τους επόμενους μήνες.

Ένα ξεχωριστό ερωτηματικό είναι οι αναρρώσαντες που εμβολιάσθηκαν καθότι ήδη διαφαίνεται ότι η ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης του συνδυασμού φυσικής νόσου και εμβολίου έχει καλύτερο προφίλ από τα κλασικά εμβολιαστικά σχήματα. Τέλος, ακόμα δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για αναμνηστικές δόσεις που θα καλύπτουν μεταλλαγμένα στελέχη, ωστόσο κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι απαραίτητες στο μέλλον με δεδομένη την ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται.