Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση στον FDA για τρίτη δόση

Για ποιες ηλικιακές ομάδες;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Εμβόλιο Pfizer: Αίτηση στον FDA για τρίτη δόση

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμβολίου, καθώς λίγο μετά την απόφαση του FDA να δώσει πλήρη άδεια στο εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, η εταιρία ζητά την έγκριση μιας τρίτης, ενισχυτικής, δόσης του εμβολίου.

Την εξέλιξη αυτή έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Η διαδικασία της αίτησης για τη χορήγηση και τρίτης δόσης εμβολίου στον FDA αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Pfizer ζητά να επιτραπεί η χορήγηση μιας ακόμη δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους πολίτες από 16 ετών και άνω.

Μαγιορκίνης: Νέο εμβόλιο και τρίτη δόση

Για ένα νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έχει ήδη σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει στις μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα μίλησε ο εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης, στον ΣΚΑΪ.

Σε ό,τι αφορά στο νέο εμβόλιο της Pfizer είπε ότι πρόκειται για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο που θα είναι επαναληπτική δόση, του στυλ της γρίπης.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ δεν απέκλεισε να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους. «Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους» σημείωσε ενδεικτικά. Ωστόσο όπως είπε εκτιμούν πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ανέφερε πως είναι ένα σενάριο καθώς όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη δεν μπορεί να μας εκπλήξει και άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο 6μηνο – 8μηνο.

Αλλάζουν από 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προέβη σε νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα της δημόσιας υγείας που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες στην Ελλάδα αλλά και τι πρόκειται να ισχύσει από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και στην συνέχεια ανέφερε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.».

  • Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν
  • Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος
  • Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
  • Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση
  • Στις ανακοινώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από το υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.