Κορωνοϊός: Πέθανε ο αρνητής ιερέας - Δεν είχε εμβολιαστεί

Βρισκόταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Πέθανε ο αρνητής ιερέας - Δεν είχε εμβολιαστεί

Την μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ο 80χρονος ιερέας, Νικόλαος, που ήταν αρνητής του ιού και εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες.

Η υγεία του επιδεινώθηκε καθώς ο ίδιος ήταν ανεμβολίαστος, σύμφωνα μάλιστα με το site, ο παπά Νικόλας Καραβάς ήταν και αρνητής της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Χίου βρίσκεται και η σύζυγός του, 71 ετών, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τους θεράποντες ιατρούς να εξετάζουν κάθε δυνατή λύση για να σωθεί η ζωή της. Τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για την πρεσβυτέρα η οποία, επίσης, είναι αρνήτρια της πανδημίας ενώ στο μεταξύ κι άλλος ασθενής με κορωνοϊό αρνήθηκε να διασωληνωθεί.

Κορωνοϊός πέθανε ο αρνητής ιερέας

Συναγερμός με την μετάλλαξη Μu - Μεγάλη η ανησυχία του ΠΟΥ

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στον ΠΟΥ μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού. Πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μu» (Μu). Η Μι, ή αλλιώς Β.1.621, είχε πρωτοεντοπιστεί στην Κολομβία και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαθέτει μεταλλάξεις πως υποδεικνύουν πως ίσως θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

πως σημειώνεται, από τον πρώτο εντοπισμό της στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, έχουν υπάρξει σποραδικές αναφορές κρουσμάτων και κάποια μεγαλύτερα ξεσπάσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η παρουσία μεταξύ των κρουσμάτων στα οποία έχει γίνει αλληλούχιση έχει μειωθεί και φαίνεται να είναι κάτω από το 0,1%, αυξάνεται η παρουσία της σε Κολομβία (39%) και Εκουαδόρ (13%).

Η Μι είναι η πέμπτη παραλλαγή στην κατηγορία των παραλλαγών ενδιαφέροντος, μαζί με τις Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ABC, δεν έχει φανεί να «εδραιώνεται» όπως η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο εξετάζεται το κατά πόσον θα μπορούσε να «υπερνικά» τα επίπεδα προστασίας που έχουν αναπτυχθεί από εμβολιασμούς ή προηγούμενες μολύνσεις.

Κορωνοϊός συναγερμός με την μετάλλαξη Μu ανησυχία

Τι είναι η μετάλλαξη Μu

Γνωστή ως παραλλαγή Β.1.621, πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο και πλέον έχει καταχωρηθεί ως μία από τις παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest) από τον ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως, ενώ ο ΠΟΥ τη θεωρεί ως άξια ειδικής παρατήρησης, θεωρείται μικρότερο πιθανό πρόβλημα από τα στελέχη Δέλτα ή Άλφα του ιού, που έχουν χαρακτηριστεί παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Είναι η πρώτη που εισάγεται στη λίστα από τον Ιούνιο, όταν είχε μπει η Λάμδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ, η Μι έχει καταχωρηθεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» επειδή διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδεικνύουν «πιθανές ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Ο Πολ Γκρίφιν, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις Mater Health Services και στο Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ, είπε πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναζητούν συνέχεια «escape variants» που θα μπορούσαν να μολύνουν ευκολότερα εμβολιασμένους μέσω μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού. «Αν αυτή η πρωτεΐνη – ακίδα άλλαζε σημαντικά, τότε θα υπήρχε σίγουρα ενδεχόμενο τα εμβόλιά μας να λειτουργούν λιγότερο καλά…νομίζουμε όντως πως θα έρθει κάποια στιγμή που αυτό θα γινόταν πιθανό, μα δεν το έχουμε δει ακόμα στα αλήθεια».

Επίσης, ο Γκρίφιν τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Μι είναι όντως «escape variant».