ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε μείγμα μπαχαρικών

Προσοχη!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
ΕΦΕΤ: Ανακλήθηκε μείγμα μπαχαρικών

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων προχώρησε στην ανάκληση μείγματος μπαχαρικών, καθώς περιέχει γλουτένη, κάτι που δεν καταγράφεται στον κατάλογο με τα συστατικά του.

Αυτό είναι το μείγμα μπαχαρικών που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Συγκεκριμένα, κατά τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου του ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, το προιόν με την επωνυμία MACAO MIX ΓΙΑ ΚΡΕΑΣ χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ. Πρόκειται για ένα προιόν που εντάσσεται στην κατηγορία «ΜΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ», με ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 12/2024 και αριθμό παρτίδας LOT 2005 προέλευσης Ε.Ε. σε διαφανή περιέκτη των 80 γραμμαρίων που συσκευάζεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την ΚΙΟΣΟΓΛΟΥ ΑΝ. & ΣΙΑ Ο.Ε.- «MACAO» με έδρα τον Νέο Μυλότοπο Π.Ε. Πέλλας.

Ανακλήθηκε μείγμα μπαχαρικών από τον εφετ

Το προϊόν, σε συνεργασία με το Β’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους, της Α.Α.Δ.Ε., χαρακτηρίστηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ διότι περιέχει γλουτένη, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία ενός ή περισσοτέρων δημητριακών με γλουτένη, ενώ στον κατάλογο των συστατικών δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εν λόγω δημητριακά, ενώ τις προηγούμενες μέρες ανακάλεσε κατεψυγμένες γαρίδες.

Οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση ου συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος. Παράλληλα, οι καταναλωτές που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη και έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, παρακαλούνται να μην το καταναλώσουν.

Ανακαλείται και λευκό πιπέρι

Μέσα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΕΦΕΤ έκανε γνωστό πως ανακαλεί ένα συγκεκριμένο σκεύασμα από λευκό πιπέρι καθώς περιλαμβάνει αλλεργιογόνες ουσίες

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων της, διενήργησε δειγματοληψία σε λευκό πιπέρι και κατόπιν εργαστηριακής εξέτασης του δείγματος ανιχνεύτηκε η παρουσία της αλλεργιογόνου ουσίας σινάπι (σκόνη μουστάρδας), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.ΕΦΕΤ λευκό πιπέρι

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, πρόκειται για το προϊόν «πιπέρι λευκό τριμμένο αποξηραμένο» με την εμπορική ονομασία «Master Chef» σε πλαστική κλειστή συσκευασία 560 γρ, με αριθμό παρτίδας 01878106317 και ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: 10/2023, το οποίο συσκευάζεται στην Ελλάδα για την ΜΑΡΤ ΚΑΣ και ΚΑΡΥ Α.Ε.Ε., Λ. Κηφισού 98 και Π. Ράλλη, ΤΚ 18233, Αγ. Ι. Ρέντης, από την ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Β.Ε. «ΗΛΙΟΣ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ», Αγ. Ι. Ρέντη 157 και Αιτωλοακαρνανίας 1, ΤΚ 18541 Πειραιάς.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του προϊόντος από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στο σινάπι (μουστάρδα) και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

TAGS