Στο νοσοκομείο ο Νίκος Παλαιοκώστας λίγο πριν αποφυλακιστεί

Τι συνέβη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Στο νοσοκομείο ο Νίκος Παλαιοκώστας λίγο πριν αποφυλακιστεί

Λίγες ώρες πριν την αποφυλάκισή του, ο Νίκος Παλαιοκώστας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρίου για να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση. Ο ίδιος μάλλον δεν θα αποφυλακιστεί σήμερα από το σωφρονιστικό κατάστημα Πατρών, λόγω κωλυμάτων σχετικών με τα χαρτιά του αλλά και γιατί δεν έχει υπογράψει ακόμη ο διευθυντής των φυλακών.

Ο «φαντομάς του Θεσσαλικού κάμπου» αφήνει τα κελιά των φυλακών Πατρών μετά από 16 χρόνια εγκλεισμού. Τελευταία φορά που έπεσε στα δίχτυα των διωκτών του ήταν το 2006 ως καταζητούμενος δραπέτης στον Παρνασσό.

Έκτοτε κρατείτο στο σωφρονιστικό κατάστημα Πατρών όπου οι πληροφορίες λένε πως όλα αυτά τα χρόνια επεδείκνυε καλή διαγωγή.

Δεν συμμετείχε σε επεισόδια, δεν δημιουργούσε προβλήματα ενώ εργαζόταν, όμως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει επέβαλλαν δυο φορές την εβδομάδα τη μεταγωγή του στο νοσοκομείο του Ρίου για αιμοκάθαρση. Στο νοσοκομείο χρειάστηκε να νοσηλευτεί και πριν μερικούς μήνες.

Η μεταφορά του Παλαιοκώστα από το νοσοκομείο στο σωφρονιστικό κατάστημα Πάτρας

Έτσι αποφασίστηκε να αποφυλακισθεί ο Νίκος Παλαιοκώστας

Το δικαστικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την αίτηση του Νίκου Παλαιοκώστα και ορίζει ότι ο βαρυποινίτης θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πατρικό σπίτι του στα Τρίκαλα, από όπου θα έχει δικαίωμα να εξέρχεται δύο φορές την εβδομάδα.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας είχε εμπλακεί σε σειρά ληστειών με την αποκαλούμενη «συμμορία των πέντε» στην οποία μετείχε και ο αδελφός του. Στην ομάδα αποδίδονται περίπου 16 ληστείες τραπεζών σε όλη την χώρα, την περίοδο 1990-1995. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 τα δύο αδέλφια, με ένα ακόμη μέλος της ομάδας, απήγαγαν γνωστό βιομήχανο της Βόρειας Ελλάδας, τον οποίο, αφού πήραν λύτρα δεκάδες εκατομμύρια δραχμές, άφησαν ελεύθερο λίγες ημέρες μετά.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθη ως καταζητούμενος δραπέτης το 2006 στον Παρνασσό, μετά από μπλόκο της Αστυνομίας.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Παλαιοκώστα

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο.

νοσοκομείο Νίκος Παλαιοκώστας