Πως θα γίνονται τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει η Κ.Υ.Α.

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πως θα γίνονται τα υποχρεωτικά rapid test για τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπονται και πάλι "τσουχτερές" αλλαγές για τους ανεμβολίαστους καθώς επισήμως πλέον θα τους υποχρεώνει να κάνουν δύο rapid tests την εβδομάδα σε πολλούς τομείς και, μάλιστα, με δικά τους έξοδα.

Δείτε επίσης εδώ το εναλλακτικό σχέδιο ώστε οι πολύ επιβαρυμμένες περιοχές να έχουν κάποιες προστατευτικές δικλείδες.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση που εκδόθηκε:

Υποχρέωση για διενέργεια rapid test για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κλπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

3. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9.43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.