Επίθεση με βιτριόλι: Στην τελική ευθεία η δίκη για την μεγάλη απόφαση

Η Έφη Κακαράντζουλα δεν εμφανίστηκε

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Επίθεση με βιτριόλι: Στην τελική ευθεία η δίκη για την μεγάλη απόφαση

Στις 8:30 το πρωί η Ιωάννα Παλιοσπύρου παρευρέθηκε για άλλη μια φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, κ. Αλεξανδρή. Από την άλλη, η Έφη Καρακάντζουλα όπως έγινε γνωστό δεν εμφανίστηκε. Από την άλλη σοκαριστικές είναι οι αποκαλύψεις για την κατηγορούμενη.

Μάλιστα, μετά από έξι συνεδριάσεις, σήμερα ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης και ακολούθως αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα επί της ποινής της κατηγορουμένης και εν συνεχεία η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να χρειαστούν ακόμη και δυο συνεδριάσεις μέχρι να πέσει η αυλαία της πολύκροτης δίκης έως και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Ιωάννα Παλιοσπύρου στη δίκη

Δίκη βιτριόλι: "Είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ποταπά κίνητρα" - Ολόκληρη η αγόρευση του εισαγγελέα

Για τις 26 Οκτωβρίου διεκόπη η σημερινή (21/10) δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου από την 36χρονη Έφη, για την οποία μάλιστα ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε από τους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο, κατά την αγόρευσή του, για «ποταπά κίνητρα» της κατηγορούμενης, η οποία επέδειξε «ανθρωποκτόνο εγωισμό και ηθική μικρότητα».

«Τυγχάνει απορριπτέος ο ισχυρισμός της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Συνάγεται ότι οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Ζήτησε μια δίκαιη δίκη και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά.

Είχε ανθρωποκτόνο δόλο και ποταπά κίνητρα, διακείμενη εκδικητικά και διακατεχόμενη από μίσος, η κατηγορούμενη είχε ανθρωποκτόνο εγωισμό. Στόχευσε κυρίως στο πρόσωπό της Ιωάννας, την παραμόνευε για να της επιτεθεί με το βιτριόλι σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης» είπε, ο Εισαγγελέας.

«Την παραμονή (σ.σ. της επίθεσης που έγινε εν τέλει στις 21 Μαΐου) η κατηγορούμενη μετέβη στο σημείο αποφασισμένη για να επιτεθεί με το βιτριόλι στην Ιωάννα. Για λόγο που δεν κατέστη εφικτό, προφανώς επειδή η ίδια δεν έκρινε κατάλληλες της συνθήκες, δεν προχώρησε στην επίθεση. Ο ισχυρισμός της ότι σκέφτηκε πως θα έκανε κάτι κακό, κρίνεται ως αναληθής. Ποτέ δεν σκέφτηκε να υπαναχωρήσει από την πράξη, απλώς δεν μπόρεσε να το κάνει εκείνη την ημέρα».

 Δίκη βιτριόλι εισαγγελέας αγόρευση

Η μέρα της επίθεσης

«Εκείνη την ημέρα η κατηγορούμενη κρατούσε μαζί της δοχείο, με μεγάλο στόμιο, στο οποίο έχει ένα λίτρο θειικού οξέως σε μεγάλη πυκνότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο σαν τον καλύτερο θηρευτή της φύσης. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο της φύσης θηρευτή, ανέβηκε 17 σκαλιά.

Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα, εκείνη σήκωσε βυθισμένη στις σκέψεις της, την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού, στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Οι φωτογραφίες από τα ρούχα της Ιωάννας

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοια εικόνα, ούτε σε κουρέλια. Η παθούσα θα μπορούσε να έχει καταλήξει συνέπεια πέντε παραγόντων. Του ολιγαιμικού σοκ, της καύσης των αεροφόρων οδών, της θανατηφόρας δόσης που ορίζεται στα 10 ml ενώ εδώ η ποσότητα ήταν τουλάχιστον ένα λίτρο, της διαβρωτικής δράσης του οξέως το οποίο αν δεν είχε ξεπλύνει άμεσα το θύμα θα μπορούσε να είχε προχωρήσει βαθύτερα, αλλά και συνεπεία των λοιμώξεων. Η Ιωάννα απέφυγε το μοιραίο για λόγους ανεξάρτητους από τη θέληση της κατηγορούμενης».

 Δίκη βιτριόλι εισαγγελέας αγόρευση για την Ιωάννα