Κορωνοϊός: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής

Νέα μέτρα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής

Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αττικής πρόκειται να σημειωθούν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, θα λειτουργούν από τη Δευτέρα από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και συνεπώς η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. (δείτε εδώ την χθεσινή 18/11 ενημέρωση του ΕΟΔΥ)

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 9:30.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Τα νέα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής

Όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης η λογική είναι ότι δεν θα κλείσει ξανά η χώρα, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και επιλέχθηκε «να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί αλλά θα προστατεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς ανω του 85% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν. Για το ΕΣΥ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες ώστε αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αυτό να γίνει ειδικά σε περιπτώσεις που δεν κρίνεται ασφαλής η μετακίνηση» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «το έχουμε ενισχύσει με 12.000 λοιπό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς ενώ έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των κενών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

«Λόγω της έντασης υπήρξε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους επειδή όμως οι ανάγκες ήταν περισσότερες ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών με τις ειδοποιήσεις αναμένεται να είναι γύρω στις 80 σε μεγάλο βαθμό στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και προφανέστατα αν κριθεί απαραίτητο το μέτρο θα επεκταθεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Οπως είπε «υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς καθώς ξεπερνούν τα 900.000 τα προγραμματισμένα ραντεβού. Έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου και το 65% του γενικού πληθυσμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο στα πλαίσια της αναχαίτισης της πανδημίας τα μέτρα είναι στοχευμένα και δεν έχουν λογική να κλείσουν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τρία στάδια:

  • Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους όπως είναι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ
  • Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης και είναι προσβάσιμοι και σε μη εμβολιασμένους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο: Το λιανεμπόριο, οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, οι χώροι εργασίας συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, οι χώροι λατρείας. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7-9:30 σε πέντε τμήματα.
  • Στο σύνολο των κλειστών χώρων η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια)
  • Σε όλους τους ανήλικους επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self test και όχι εργαστηριακός έλεγχος διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του εμβολίου που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη και επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι και από τις 13/12 όποιος είναι άνω των 60 για να λογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, εξήγησε ακόμα γιατί επιτρέπεται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους ή ιδιοκτήτες η είσοδος στους κλειστούς χώρους της εστίασης λέγοντας ότι «ο εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης πηγαίνει για σκοπό εργασίας και όχι διασκέδασης και γι’ αυτό επιτρέπεται η παρουσία τους με αρνητικό εργαστηριακό τεστ».

Ο υπουργός Υγείας σε ερωτήσεις που δέχθηκε απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επέκτασης της υποχρεωτικότητας» για τους εμβολιασμούς επιμένοντας ότι «lockdown για τους μη εμβολιασμένους δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο περιορισμός σε κλειστούς χώρους. Αυτό θα υπήρχε αν εφαρμοζόταν ένα green pass όπως ισχύει αλλού».

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «προφανώς οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια των λειτουργιών αλλά δεν είναι ένας έλεγχος που γίνεται όπως αλλού αλλά είναι ένα μήνυμα ως κίνητρο για να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι».

Ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε, ακόμα, ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία γιατροί κα νοσηλευτές που δέχονται μηνύσεις προδήλως αβάσιμες να έχουν προστασία από την πολιτεία από τον πάσα ένα που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και προσπαθεί να στοχοποιήσει νοσηλευτές ή γιατρούς».

Στην ερώτηση, δε, πώς εξηγείται το φαινόμενο επιχειρήσεις στις οποίες έχει μπει λουκέτο να ανοίγουν επειδή πήραν δικαστική απόφαση αναστολής ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι «αν κάποιος πάει στο δικαστήριο και πάρει αναστολή η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι. Αυτό είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη να το αποφασίσει».

Τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

  • Αρχικά από την επόμενη Δευτέρα (22/11) όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες ακόμα και με την επίδειξη τεστ. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ.
  • Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
  • Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  • Ενισχύεται περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.