Κορωνοϊός: Ανακοινώθαν επίσημα τα νέα μέτρα - Αυτά θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου

Λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ανακοινώθαν επίσημα τα νέα μέτρα - Αυτά θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου

Ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας έκανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, δεν θα υπάρξουν ενδιάμεσα μέτρα -πριν την Πρωτοχρονιά, δηλαδή- αλλά αυτά θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου και τουλάχιστον μέχρι τις 13 του μηνός.

Αυτό ανακοίνωσε και ο υπουργός, εξηγώντας ότι τυχόν νέα μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, θα οδηγούσαν στη μεταφορά της διασκέδασης σε σπίτια, προκαλώντας μεγαλύτερα προβλήματα.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους νέους να τηρούν τα μέτρα και να κάνουν τεστ, προτού έρθουν σε επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερους των 60 ετών ή ανεμβολίαστους ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν και στον Ολυμπιακό.

Τα μέτρα κορωνοϊού που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής χειρουργικής μάσκας και στους εργαζομένους στην εστίαση.
  • Από τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει ωράριο στη διασκέδαση, με τα καταστήματα να κλείνουν τα μεσάνυχτα.
  • Παράλληλα, θα απαγορεύεται η διασκέδαση για ορθίους, ενώ θα τεθούν όρια αποστάσεων και έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Η μουσική θα διακόπτεται, μόνο σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται οι παραπάνω περιορισμοί.
  • Στα γήπεδα, η χωρητικότητα είναι 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
  • Για επίσκεψη στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, θα απαιτείται τεστ PCR.
  • Θα ισχύσει τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50%.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η μετάλλαξη Όμικρον σημειώνει μεγάλη άνοδο, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, χωρίς σημαντική επίπτωση στις νοσηλείες.

Το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις 6% αφορά ηλικίες άνω των 60 ετών. Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στους νέους ανθρώπους να αποφύγουν την επαφή με μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους ή αυτή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή.

Εκτίμησε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων και εξέφρασε την ελπίδα να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ.

Πάνω από 9.000 τα σημερινά 27/12 κρούσματα στην χώρα μας

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, 27-12-2021, 9.284 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα την τελευταία ημέρα και πρόκειται για νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας. Το προηγούμενη υψηλό που είχα καταγραφεί στην Ελλάδα ήταν 8.613 στις 9 Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, στη σημερινή ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αναφέρεται πως έχουν καταλήξει 66 συμπολίτες μας το τελευταίο 24ωρο και πως διασωληνωμένοι βρίσκονται 629 ασθενείς με κορωνοϊό.
Το ρεκόρ κρουσμάτων είχε γίνει ορατό από την ημέρα των Χριστουγέννων οπότε ανακοινώθηκαν -παρά τους μειωμένους ελέγχους- πάνω από 6.500 κρούσματα. Την ίδια ημέρα, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα θα φτάσουν τις 9.000 στο άμεσο διάστημα.

Κορωνοϊός κρούσματα