Έκτακτο δελτίου καιρού - Έρχεται ο «Ωμέγα εμποδιστής»

Η προειδοποίηση του Κλέαρχου Μανουσάκη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έκτακτο δελτίου καιρού - Έρχεται ο «Ωμέγα εμποδιστής»

Μπορεί να υποδεχτήκαμε τη νέα χρονιά με ηλιόλουστο καιρό, ωστόσο όπως όλα δείχνουν το τοπίο αλλάζει και η βαρυχειμωνιά επιστρέφει, σύμφωνα με τον μετεωρολόγος, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook, εξηγεί… πού και πότε θα αλλάξει πρόσωπο ο καιρός στην Ελλάδα.

«Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο μας αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η ανάπτυξη του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή προς τη δυτική – βορειοδυτική Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για μία έξαρση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας) ο οποίος με την ανύψωσή του σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη θα προσπαθήσει να εμποδίσει την από δυσμάς προς ανατολάς κίνηση των κακοκαιριών προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό οι οποίες στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό κινούνται πιο βόρεια και στην συνέχεια ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας παρασύροντας ταυτόχρονα στο διάβα τους και πολικές αέριες μάζες.

Αυτά που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον πρώτο μας χάρτη όπου με την μπλε καμπύλη διακρίνουμε το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών που στην ουσία στο εσωτερικό του εμφανίζει υψηλή βαρομετρική πίεση (καλός καιρός), με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που αναμένεται να ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και με τις μπλε αποχρώσεις τις πολικές αέριες μάζες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη μέση ατμόσφαιρα.

Μετά λοιπόν και από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, η συνέχεια μας επιφυλάσσει διαδοχικές κακοκαιρίες που θα φέρουν....διαβάστε εδώ την συνέχεια.