Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 | Επικοινωνία

Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν – Ζακ Μπενέξ

Θρήνος

Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν – Ζακ Μπενέξ
Ενημέρωση 14.01.2022 20:53
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Ένας από τους βασικούς επροσώπους της ανανεωτικής τάσης του γαλλικού κινηματογράφου «Σινεμά της εικόνας», ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Ζαν – Ζακ Μπενέξ, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 75 ετών, μετά από μακρορόνια ασθένεια ενώ πέθανε και ένας γνωστός ποδοσφαιριστής.

Λίγα λόγια για τον Ζαν – Ζακ Μπενέξ και την ζωή του

Ταινίες του που υπήρξαν δημοφιλείς σε διεθνές επίπεδο ήταν το «Μπέτυ Μπλου» και «Φεγγάρι στο υπόνομο» οι οποίες μάλιστα απέσπασαν και σημαντικές τιμητικές διακρίσεις.

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Ζαν – Ζακ Μπενέξ εγκατάλειψε την ιατρική σχολή στην οποία φοιτούσε προκειμένου να ακολουθήσει το μεγάλο του πάθος που δεν ήταν άλλο από τον κινηματατογράφο. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα τα έκανε στην γαλλική τηλεόραση ως βοηθός σκηνοθέτη για να έρθει, το 1977, η πρώτη του ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Ο Σκύλος του κ. Μισέλ» η οποία μάλιστα ξεχώρισε κερδίζοντας το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ της Τρουβίλ.

Η παρθενική μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Ντίβα» (1980) που σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία και παρά τις αρχικές αρνητικές κριτικές τιμήθηκε τελικά με τέσσερα βραβεία Σεζάρ.

Πέθανε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν – Ζακ Μπενέξ

Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, θα βρεθεί στο λαμπερό Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Το φεγγάρι στον υπόνομο», η οποία αισθητικά εντασσόταν στο νεωτεριστικό ρεύμα «Σινεμά της εικόνας» που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στους φωτισμούς, τη φωτογραφία και τα σκηνικά.

Η επόμενη στάση του ήταν τα Όσκαρ και το βραβείο για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία που τού χάρισε, στην τελετή του 1987, η «Μπέτυ Μπλου»,, με πρωταγωνιστές την Μπεατρίς Νταλ και τον Ζαν-Υγκ Ανγκλάντ. Για την ίδια ταινία διακρίθηκε σε άλλες μεγάλες κινηατογραφικές διοργανώσεις όπως οι Χρυσές Σφαίρες, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ κ.α.

Συνέχισε την δημιουργική του δράση μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 δουλεύοντας τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση, στον τομέα του ντοκιμαντέρ.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Πέθανε γνωστή τραγουδίστρια

Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ο Παραολυμπιονίκης Γιώργος Τοπτσής

Share