Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 | Επικοινωνία

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Θλίψη...

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός
Ενημέρωση 16.01.2022 21:45
Από Ίρις Βίλα

Την τελευταία του πνοή στο σπίτι του άφησε σε ηλικία 87 ετών ο γνωστός ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Μάλιστα, γνωστή έγινε η είδηση πως από την ζωή έφυγε και ένας γνωστός σχεδιαστής μόδας προκαλώντας θλίψη.

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Λίγα λόγια για τον Αλέκο Φασιανό

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία.

Θλίψη - Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός

Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο.

Ο Φασιανός ασχολήθηκε επίσης με τη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, συνεργαζόμενος κυρίως με το Εθνικό Θέατρο (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, 1975, Ελένη του Ευριπίδη, 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη, 1978 κ.ά.). Ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων.

Έχει επίσης εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το σύνολο της δουλειάς του έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ σε τιμητική (μη εκλόγιμη) θέση.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Βιασμός 24χρονης Θεσσαλονίκη: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την καταγγελία της νεαρής κοπέλας

Ισχυρός σεισμός στο Άγιο Όρος - Έγινε αισθητός και στην Θεσσαλονίκη

Share