Εμβόλιο κορωνοϊού: Ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για 4η δόση

Ποιους αφορά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εμβόλιο κορωνοϊού: Ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για 4η δόση

Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λίγο πριν την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα σημερινά κρούσματα 17/1.

Ανοίγει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για 4η δόση

Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους άνω των 12 ετών.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στην συμπλήρωση 1 έτους από την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας και δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πλέον πως η χορήγηση των εμβολίων έχει πολύτιμη συμβολή για την αποφυγή των θανάτων από την Covid 19.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών στις έγκυες, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «πρόκειται για πληθυσμό αυξημένου κινδύνου» και προσθέτοντας ότι είναι λάθος να φοβούνται τα εμβόλια και να μην εμβολιάζονται, καθώς οι παρενέργειες για τις ίδιες αλλά κυρίως για το έμβρυο είναι σημαντικές από τον ιό.

Αναφερόμενη σε νεότερες μελέτες στις ΗΠΑ που έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2021 και εξέτασαν τα ελλιποβαρή και πρόωρα βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ή όχι των εγκύων που τα κυοφορούσανε, τόνισε ότι η επίπτωση όσον αφορά την προωρότητα και τα ελλιποβαρή βρέφη σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν η ίδια σε εμβολισμένες και μη εγκύους. Αυτό σημαίνει όπως είπε ότι «ένθερμα πλέον το CDC συστήνει τον εμβολιασμό στις εγκύους που κυοφορούν αλλά και σε αυτές που πρόκειται να κυοφορήσουν» ως ασφαλή.

Επίσης αναφερόμενη σε άλλη μελέτη από τη Σκωτία είπε ότι αυτή δείχνει πως ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει σημαντικά την μητέρα και το νεογνό καθώς η λοίμωξη covid 19 σε ορισμένες περιπτώσεις δοκιμάζει την υγεία και των δύο.

Κάνοντας μία αναφορά, στο τέλος της τοποθέτησης της, για το μέλλον της πανδημίας, η ίδια είπε ότι οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει αδυναμία προβλέψεων γι' αυτό ζητούν από όλους να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται».

Η πλημμελής εμβολιαστική κάλυψη παρατείνει την πανδημία κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι τα εμβόλια συμβάλλουν στην πρόληψη της εισαγωγής στο νοσοκομείο της βαριάς νόσησης αλλά και του θανάτου.

Ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον είπε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να κολλήσουν τον κορωνοϊό και εικοσαπλάσια να νοσήσουν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όπως φάνηκε με την Όμικρον τα εμβόλια δεν μπορούν να αποτρέψουν την μόλυνση κάποιου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι είναι λανθασμένη η άποψη που εκφράζεται ότι τελειώνουμε με την πανδημία την άνοιξη.

Την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 4η δόση για την ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Σχετικά με τα παιδιατρικά εμβόλια, είπε ότι έχει ανοίξει πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά, μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός παιδιών σε νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε ότι από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες και το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90,2%.

Σε ποιους λήγει στις 31 Ιανουαρίου το Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση είτε τρεις μήνες από το μονοδοσικό και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τους πολίτες να... διαβάστε τη συνέχεια στο Athensmagazine.gr