Anonymous: «Είμαστε σε πόλεμο...» - Η Ρωσία τους ''ανάγκασε'' να επέμβουν

Το ηχηρό μήνυμα στον Πούτιν

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Anonymous: «Είμαστε σε πόλεμο...» - Η Ρωσία τους ''ανάγκασε'' να επέμβουν

Η Ουκρανία, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επιθέσεις από τον ρωσικό στρατό στο κέντρο του Κιέβου, μετά από τον πόλεμο τον οποίο κήρυξε ο Πούτιν, ζητάει την βοήθεια πανταχού των κρατών για να μπορέσει να προστατευτεί και να μην θρηνήσει περισσότερα θύματα από όσα έχει θρηνήσει ως τώρα. Την ίδια ώρα που ο Ζελένσκι έχει κηρύξει γενική επιστράτευση στη χώρα, η ανάγκη για δραστικά μέτρα είναι επιτακτική, καθώς στο νέο του διάγγελμα ο Πούτιν ζητάει από τους Ουκρανούς πολίτες να καταθέσουν τα όπλα.

Τη χείρα βοηθείας ''άκουσε'' και η οργάνωση των γνωστών σε όλο τον κόσμο χάκερς Anonymous, οι οποίοι επέστρεψαν μετά από ένα τεράστιο διάλειμμα στα καθήκοντα τους, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τον κυβερνοπόλεμο όταν φυσικά αυτό απαιτείται.

Οι Anonymous το μεσημέρι της Πέμπτης 24/2 μέσα από τον λογαριασμό τους στο Twitter ανακοίνωσαν ότι πλέον βρίσκονται σε πόλεμο με την κυβέρνηση της Ρωσίας, με τους χρήστες του διαδικτύου να τρελαίνονται με αυτά τα νέα.

Η ανάρτηση των Anonymous

«Η κολεκτίβα των Anonymous βρίσκεται επίσημα σε πόλεμο στον κυβερνοχώρο κατά της ρωσικής κυβέρνησης», έγραψαν στην ανάρτησή τους οι Anonymous.

Λίγα λόγια για τους Anonymous

Οι Ανώνυμοι ή αλλιώς Ανώνυμους (Αγγλ: Anonymous), είναι μια ομάδα χάκερς. Ιδρύθηκε το 2003 και αρχικά έδινε στην δημοσιότητα διάφορες εικόνες που αλλιώς αποκαλούνται internet memes (μιμίδια). Τα μέλη της ομάδας, από την ημέρα της ίδρυσης τους, δεν χρησιμοποιούσαν τα αληθινά τους ονόματα, αλλά ψευδώνυμα, ώστε παραμείνουν ανώνυμοι.

Κάποια στιγμή η ιστοσελίδα τους 4chan απέκτησε αρκετή φήμη εξαιτίας διάφορων media, αλλά και όχι μόνο, καθώς και οι εφημερίδες όπως η The Guardian την είχε αναφέρει. Ακούστηκαν για πρώτη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό KTTV Fox 11, όπου μεταξύ άλλων είχαν αποκαλεστεί «τρομοκράτες». Οι Ανώνυμοι φορούν την χαρακτηριστική μάσκα του Guy Fawkes, όπως ο χαρακτήρας V από το V for Vendetta.

Οι κυριότερες επιθέσεις των Anonymous

  • Το 2009 η κυβέρνηση της Αυστραλίας σχεδίαζε να λογοκρίνει το διαδίκτυο και έδωσε εντολή στους παρόχους ίντερνετ να παρακολουθούν τους χρήστες για τυχόν παραβάσεις του νόμου. Οι Anonymous, ως αντίποινα, επιτέθηκαν στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα.
  • Την ίδια χρονιά, αντιδρώντας στην διαγραφή video με μουσική από το Youtube, που παραβίαζαν- σύμφωνα με δισκογραφικές εταιρείες- πνευματικά δικαιώματα, οι Anonymous πλημμύρισαν το κοινωνικό δίκτυο με πορνογραφικά video "μεταμφιεσμένα" σε οικογενειακά video. Η επιχείρηση ονομάστηκε Operation Porn Day.
  • Το 2010 ο Julian Assange, βασικός εκπρόσωπος και συντάκτης των Wikileaks, συνελλήφθη από τις αρχές επειδή διέρρευσε έγγραφα που "εξέθεταν" τις ΗΠΑ. Οι Anonymous κήρυξαν την έναρξη της "Operation Payback" (Operation Avenge Assange) και επιτέθηκαν ενάντια στην αναστολή του λογαριασμού του WikiLeaks.
  • Το 2011, ο τότε CEO της εταιρείας ασφάλειας HPGary, Aaron Barr, έφτασε κοντά σε μερικά μέλη των Anonymous και από συνομιλίες του που διέρρευσαν στο Internet έγινε γνωστό ότι ήθελε να αποκαλύψει στις Αρχές τις πραγματικές ταυτότητες ορισμένων μελών τους ή και να πουλήσει τα στοιχεία στο FBI. Η HPGary δέχτηκε τρομερή επίθεση - Operation HPGary - από hackers "κλέβοντας" και βγάζοντας σε κοινή θέα στοιχεία πολλών εργαζόμενων της εταιρείας. Ο Aaron Barr εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά το συμβάν.
  • Το ίδιο έτος, οι Anonymous πραγματοποιούν επίθεση σε διάφορες παράνομες ιστοσελίδες σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παιδική πορνογραφία. Η επιχείρηση έχει την ονομασία "Operation Darknet".
  • Οι Anonymous μαθαίνουν για τα νομοσχέδια SOPA και PIPA και προειδοποιούν το Κογκρέσο. Αργότερα, ανακοινώνουν την "Operation Blackout", ενημερώνουν σχετικά τους πολίτες των ΗΠΑ και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ανησυχούν για την παραβίαση της ελευθερίας τους. Από την άλλη, επιτίθενται στην Sony αλλά και σε δημοφιλή πρόσωπα του καλλιτεχνικού τομέα για την υποστήριξή τους στο SOPA.
  • Το 2012, οι Anonymous ανακοινώνουν την Operation Revenge για να εκδικηθούν για το κλείσιμο του file-sharing site, Megaupload.com. Εξαπολύουν τεράστια επίθεση κατά χιλιάδες και καταφέρνουν να "ρίξουν" πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας αλλά και της Πολωνίας επειδή υποστηρίζει το ACTA.
  • Η επιθέσεις γενικεύονται με τους Anonymous να ανακοινώνουν την αρχή του Πρώτου Παγκόσμιου Κυβερνοπόλεμου. Χιλιάδες ακτιβιστές χάκερ επιτίθενται μαζικά σε sites πραγματοποιώντας hacking σε πολλές ιστοσελίδες εταιρειών που υποστηρίζουν τα SOPA, PIPA, ACTA, το κλείσιμο του Megaupload.com κ.α.
  • Από το 2010 έως σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 60 συλλήψεις ατόμων στην Τουρκία, στην Αυστραλία, στην Δανία, στις ΗΠΑ και στο Λονδίνο που οι αρχές υποστηρίζουν ότι ανήκουν στους «Anonymous». Ωστόσο, το κίνημα των «χακτιβιστών» μετρά - σύμφωνα με εκτιμήσεις- σχεδόν ένα εκατομμύριο μέλη διεθνώς που συνεχίζουν να δρουν, με τους δικούς τους τρόπους, υπέρ της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και πληροφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά και έξω από αυτό.

ΠΗΓΗ: txvs.gr