Πόλεμος Ουκρανία: Η Αγγλία στο πλευρό των Ουκρανών - Η δωρεά της Βασίλισσας στους πρόσφυγες

Στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων η μονάρχης

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πόλεμος Ουκρανία: Η Αγγλία στο πλευρό των Ουκρανών - Η δωρεά της Βασίλισσας στους πρόσφυγες

«Η μονάρχης έκανε δωρεά για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες», αυτά ήταν τα λόγια μιας συμμαχίας κορυφαίων φιλανθρωπικών οργανώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Καταστροφών (DEC), που εκπροσωπεί τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό και 14 άλλες ομάδες, ευχαρίστησε τη Βασίλισσα «για τη γενναιόδωρη δωρεά» στην ανθρωπιστική έκκλησή της για την Ουκρανία.

Η έκκληση είναι να η συγκέντρωση αγαθών για να βοηθηθούν οι Ουκρανοί που διαφεύγουν από τη σύγκρουση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας, τόσο εντός της χώρας όσο και σε γειτονικές χώρες όπου οι πρόσφυγες φτάνουν σε τεράστιους αριθμούς μετά από ώρες προσπάθειας να περάσουν τα σύνορα.

Η κίνηση ανθρωπιάς της Βασίλισσας Ελισάβετ

Η έκκληση θα δει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να πληρώσει έως και 20 εκατομμύρια λίρες σε δωρεές. Ο βασιλικός ανταποκριτής του ITV, Chris Ship, έγραψε στο Twitter ότι η δωρεά της βασίλισσας προήλθε από το ιδιωτικό της εισόδημα.

Ο Ζελένσκι απάντησε στο Twitter ότι είναι «ευγνώμων» που «στέκονται δίπλα στη χώρα μας και υποστηρίζουν τους γενναίους πολίτες μας». Ο μικρότερος αδερφός του William, πρίγκιπας Harry, και η σύζυγός του, Meghan, έγραψαν την περασμένη Παρασκευή στον ιστότοπο της φιλανθρωπικής τους οργάνωσης Archewell:

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας», αποκαλώντας την εισβολή της Ρωσίας «παραβίαση του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου».

Η Βασίλισσα Ελισάβετ και η δωρεά στους πρόσφυγες

«Δεν θα παραδοθώ ποτέ, δεν φοβάμαι να πεθάνω» - Νέο διάγγελμα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προχώρησε σε νέες δηλώσεις το απόγευμα της Πέμπτης (3/3) για την εισβολή της Ρωσίας και ανέφερε πως δεν θα παραδοθεί ποτέ, την ώρα που η χώρα κυριολεκτικά φλέγεται ολόκληρη.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αμυνθούμε. Εμείς είμαστε το σύνορο μεταξύ Ρωσίας και πολιτισμού. Προφανώς δεν έχω τίποτα εναντίον του λαού της Ρωσίας, αλλά πρέπει να βγουν στους δρόμους και να πουν στον Πούτιν να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Δυστυχώς εκείνοι δεν μπορούν. Εγώ δεν είμαι Τσάρος, δεν είμαι τύραννος. Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και αυτόν πρέπει να ακούω. Αν κάποιος έχει πρόβλημα έρχεται στο γραφείο μου και προσπαθούμε να το λύσουμε.

Αν δεν ήμουν πρόεδρος θα ήμουν πολιτοφύλακας σήμερα. Θα ήμουν ή στην ανθρωπιστική βοήθεια ή θα πυροβολούσα όπου μου λέγανε. Το μόνο που δεν θα έκανα ποτέ θα ήταν να παραδώσω το όπλο και να παραδοθώ στην άλλη πλευρά. Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι άλλο, υπερασπιζόμαστε τα σπίτια και το έδαφός μας. Θα μείνουμε όλοι μέχρι το τέλος. Είμαι ένας ζωντανός άνθρωπος και προφανώς θέλω να συνεχίσω να ζω. Δεν θα φοβηθώ να χάσω τη ζωή μου για την ελευθερία και τη ζωή των παιδιών μου.

Νιώθω ότι δεν έχω το δικαίωμα να φοβάμαι ούτε να το λέω. Όσο κακός και να είμαι στο σημάδι θα συνεχίσω να μάχομαι. Είναι η χώρα μου. Θέλω οι μητέρες των παιδιών που έχουν έρθει να πολεμήσουν να το γνωρίζουν. Δεν θέλω να σκοτώνω. Δεν σκεφτόμαστε τον χρόνο».