Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά και αύριο 11/3 τα σχολεία

Πιο αναλυτικά

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστά και αύριο 11/3 τα σχολεία

Λευκή μέρα ξημέρωσε για πολλές περιοχές της χώρας, σήμερα Πέμπτη 10/3. Έπειτα από τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ήδη, αποφασίστηκε από κλειστά να είναι τα σχολεία και αύριο στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Φίλιππος, με σχετική ανακοίνωση που έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη τα σχολεία θα παραμείνουν και αύριο κλειστά στη Βορειοανατολική Αττική αλλά και σε ένα σημείο της Δυτικής Αττικής όπως είναι στα Βίλια αλλά και στη Φυλή, ενώ περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αυτή σε περίπτωση που αλλάξει κάτι θα ανακοινωθούν μέχρι το απόγευμα.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης σύστησε προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για τις μετακινήσεις τους σε περιοχές με χιονόπτωση να κάνουν χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια Αττικής έκανε γνωστό, επίσης, ότι έχει σε ετοιμότητα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό για να ανταπεξέλθει όπου υπάρξει ανάγκη. ώστε να μην υπάρξουν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πριν λίγο καιρό στον χιονιά.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, πέραν της Αττικής, νηπιαγωγεία και σχολεία και στην Εύβοια. Την Παρασκευή (11/3), στην περιοχή του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, ενώ στην Κοζάνη θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς έως τα λύκεια, καθώς και τα ΕΠΑΛ, τα νυχτερινά και τα σχολεία ειδικής αγωγής.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες εν όψει των φαινομένων

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, απηύθυνε η γενική γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, σήμερα 8/3, εν όψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πρόκειται να πλήξουν την χώρα μας και τα οποία έχουν ονομαστεί συνοπτικά Κακοκαιρία Φίλιππος.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα με κακοκαιρία που θα έχει το όνομα «Φίλιππος».

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).