Πελάτες των Jumbo προσοχή: Συμβαίνει χρόνια στα καταστήματα και δεν το γνώριζε κανείς

Το μυστικό του Βακάκη στην δημοσιότητα για πρώτη φορά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πελάτες των Jumbo προσοχή: Συμβαίνει χρόνια στα καταστήματα και δεν το γνώριζε κανείς

Η Jumbo Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία είναι ελληνική εταιρεία λιανικής πώλησης παιχνιδιών, βρεφικών ειδών, εποχιακών ειδών, ειδών διακόσμησης και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου. Το πρώτο κατάστημα Jumbo ιδρύθηκε το 1986 στη Γλυφάδα (δείτε εδώ από που ξεκίνησαν τα λεφτά της οικογένειας, τι δουλειά έκανε ο πατέρας του Απόστολου Βακάκη). Από το 1998 περίπου η αλυσίδα άνοιξε καταστήματα εκτός Αττικής ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ο Όμιλος διέθετε 80 καταστήματα. Από αυτά τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία ενώ διαθέτει και ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ο Όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo, σε 6 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Βοσνία). Από 19 Ιουνίου του 1997 εισήχθη Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τον Ιούνιο του 2010 συμμετέχει στο δείκτη FTSE/Χ.Α. 20.

Κατά καιρούς έχουν προκληθεί διάφορες αντιδράσεις από τις επιχειρηματικές κινήσεις και τις εργασιακές συνθήκες που προσφέρει η εταιρεία στους εργαζόμενούς της. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, το www.iforinterview.com έχει αναρτήσει ένα άρθρο στο οποίο αναφέρονται κάποια από τα... μυστικά του Βακάκη!

Οι συνθήκες εργασίας στα Jumbo

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Ο πωλητής θα σφουγγαρίζει, θα κουβαλήσει κούτες, θα τοποθετεί τα εμπορεύματα στα ράφια, θα φροντίζει να επιμελείται τα ράφια ώστε να φαίνεται ότι όλες οι ποσότητες είναι σε αφθονία, ο αποθηκάριος θα σακατεύεται κουβαλώντας κούτες με εμπορεύματα που έχουν “ζήτηση”, θα πετάξει τους σωρούς με τα σκουπίδια, ο ταμίας θα κτυπάει ταμείο, θα ανανεώνει τις σακούλες, θα σκουπίζει τους διαδρόμους, θα γεμίζει το απόθεμα στα ράφια, θα μαζεύει τα καλάθια γύρω από τα ταμεία, θα δίνει το δακτυλικό του αποτύπωμα κάθε φορά που ολοκληρώνει το κλείσιμο του ταμείου, θα εκτελεί χρέη ρουφιάνου (Η εταιρεία πριμοδοτεί με 30 ευρώ όποιον εργαζόμενο εντοπίσει κλέφτη. Βεβαία, εκτός από τις επικλήσεις στη παρατηρητικότητα των εργαζομένων, υπάρχει μόνιμο προσωπικό ασφαλείας που σουλατσάρει στους διαδρόμους παριστάνοντας τους πελάτες και καταγράφει τους “περίεργους” πελάτες), θα ανέχεται τους καθημερινούς εξευτελισμούς και θα είναι σκλάβος στους ανώτερούς του, μέχρι να αποφασίσουν να σχολάσει.

Οι εργαζόμενοι,πέρα από τα “καθήκοντα”, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απαγορεύσεις της εταιρείας. Απαγορεύεται η χρήση καθισμάτων (ακόμα και για τους ταμίες), απαγορεύεται η στήριξη από μια επιφάνεια, καθώς η στάση του σώματος είναι “απαξιωτική για τους πελάτες”, απαγορεύεται η κατανάλωση νερού σε κοινή θέα, απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα, απαγορεύεται να βγείς 20λεπτο διάλειμμα αν δεν το έχεις δηλώσει 5 λεπτά νωρίτερα (στη περίπτωση που δε δηλωθεί έγκαιρα, χάνεται), απαγορεύεται στο διάλειμμα να περιφέρεσαι μέσα ή έξω από το κατάστημα."

TAGS