Κορωνοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 5/4 το απόγευμα για την 4η δόση

Οι πρώτες πληροφορίες

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 5/4 το απόγευμα για την 4η δόση

Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών της Ελλάδας προσανατολίζεται στο να δώσει το πράσινο φως εμβολιασμού για τον κορωνοϊό στους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες άνω των 60 ετών. Το απόγευμα της Τρίτης 5/4 και συγκεκριμένα στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας ενημέρωση για αυτή την εισήγηση που θα αφορά περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες.

Στην ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η 4η δόση μέχρι στιγμής στη χώρα μας

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται τέταρτη δόση εμβολιασμού μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τις προηγούμενες εβδομάδες έχει εκφράσει τη θετική της στάση για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού στους ηλικιωμένους αναφερόμενη σε ανάλογες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση για την τέταρτη δόση εμβολιασμού αναμένεται να γίνει σύσταση ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για υποχρεωτικότητα ούτε και σύνδεσή της με πιστοποιητικά εμβολιασμού και την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Η εκτίμηση που υπάρχει, δε, είναι ότι δεδομένου του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων, σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει η θετική εισήγηση των ειδικών, η διαδικασία της τέταρτης δόσης για τους μεγαλύτερους σε ηλικία θα μπορεί να ξεκινήσει εντός μιας εβδομάδας ενώ για τον γενικό πληθυσμό η βασική εκδοχή είναι – αν προκριθεί – η σύσταση για τέταρτη δόση να ξεκινήσει από το φθινόπωρο.

Άλλαξαν τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού

Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού επεκτείνεται στους 9 μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης στους 6 μήνες. Μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ 7 μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών, ενώ στο μεταξύ έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα για το Πάσχα.

Σην ΚΥΑ για τα μέτρα και τα πιστοποιητικά επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται: α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση»

Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο.

Κορωνοϊός άλλαξαν τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού