Πάτρα: Το πρώτο 24ωρο της Ρούλας Πισπιρίγκου στη φυλακή - Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησης

Τι συμβαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πάτρα: Το πρώτο 24ωρο της Ρούλας Πισπιρίγκου στη φυλακή - Ποιες είναι οι συνθήκες κράτησης

Στην γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού βρίσκεται η Ρούλα Πισπιρίγκου που κατηγορείται για την δολοφονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας, ενώ έχουν ανοίξει και οι φάκελοι των θανάτων και των άλλων δύο παιδιών.

Το πρώτο 24ωρο της Ρούλας Πισπιρίγκου στη φυλακή

Πλέον η Ρούλα κλείνει ένα 24ωρο στις φυλακές, που την υποδέχθηκε με έντονες ύβρεις αλλά και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Με την είσοδό της, πέρασε συνέντευξη από τη διευθύντρια των φυλακών και την επιβλέπουσα εισαγγελέα. Αμέσως μετά την εξέτασαν γιατροί, με την ίδια να υπογράφει ότι είναι υγιής.

Το πρωί της Τετάρτης (6/4) στην εκπομπή «Mega Καλημέρα» μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Βαρσάμης, ο οποίος αποκάλυψε πώς πέρασε το πρώτο 24ωρο στο κελί η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και ποιες είναι οι συνθήκες κράτησης της.

«Κινητό τηλέφωνο δεν μπορεί να αιτηθεί σίγουρα. Καρτοκινητό δικαιούνται όλοι οι κρατούμενοι, το ίδιο και τηλεόραση. Δεν είναι κάτι που δόθηκε έξτρα στη Ρούλα Πισπιρίγκου. Το κελί που κρατείται είναι ένα κλασικό κελί που χρησιμοποιείται για κάποιο κρατούμενο, που θα αιτηθεί ή θα θεωρούμε ότι χρειάζεται προστασία. Ειδικός χώρος κράτησης υπάρχει σε όλες τις φυλακές. Όλοι οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι μένουν κάποιες μέρες απομονωμένοι λόγω κορωνοϊού και μετά αποφασίζεται ο χώρος κράτησης», είπε αρχικά σχετικά με το κελί που κρατείται η 33χρονη.

Σχετικά με το θέμα της ασφάλειας της Ρούλας Πισπιρίγκου μέσα στις φυλακές, ο κ. Βαρσάμης σχολίασε πως: «Και εμείς ακούμε διάφορα. Το ότι υπάρχουν στις φυλακές επεισόδια μεταξύ των κρατουμένων, είναι βέβαιο. Τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Οι κρατούμενοι έχουν έναν κώδικα επικοινωνίας δικό τους για αυτά τα θέματα. Εμείς οφείλουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Δεν υπήρχαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από τις κρατούμενες στον Κορυδαλλό. Όλοι οι κρατούμενοι είναι σε επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο. Για λόγους δικής της ασφάλειας δε δίνουμε αναπτήρα, ενώ επίσης αφαιρούνται τα κορδόνια από τα παπούτσια. Τον πρώτο καιρό οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με όλους τους κρατούμενους».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ετοιμάζει αίτημα αποφυλάκισης

Η Ρούλα Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε την Τρίτη 5/4 στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου για την προφυλάκισή της.

Η παραμονή της εκεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς είναι απομονωμένη, υπό διαρκή παρακολούθηση και ακόμη και στον προαύλιο χώρο μπορεί να βρίσκεται μόνο όταν δεν υπάρχουν άλλες κρατούμενες, για την ασφάλεια της ίδιας και για την αποφυγή ταραχών, μιας και η παρουσία της εκεί δεν είναι επιθυμητή. Ήδη, λοιπόν, οι δικηγόροι της φαίνεται πως ετοιμάζουν αίτημα αποφυλάκισης, ελπίζοντας πως αυτό θα γίνει δεκτό.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα στοιχεία του υπομνήματος ότι την ώρα που επήλθε ο θάνατος του παιδιού στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» δεν ήταν στον θάλαμο η Ρούλα Πισπιρίγκου, αλλά μόνο γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι συνήγοροι υπεράσπισης θεώρησαν πως η ανακρίτρια άρχισε να κάμπτεται, σε σημείο και πως γι' αυτό δεν θα προφυλακιστεί αλλά θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Αυτό, όμως, δεν συνέβη και όπως εκτιμούν οι δικηγόροι της Ρούλας Πισπιρίγκου η αναγκαιότητα να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα δεν άφησε την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα να «ξεπεράσουν» τόσο εύκολα το κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ομόφωνη απόφαση προφυλάκισης της μητέρας. Αναμένεται, επομένως, να δούμε εάν αυτό θα ισχύσει και στο αίτημα αποφυλάκισης.