Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη Σαγκάη και τις φήμες για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

Τι συμβαίνει;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη Σαγκάη και τις φήμες για τη νέα μετάλλαξη κορωνοϊού

Με μία επίσημη ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ θέλησε να τοποθετηθεί για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη Σαγκάη λόγω κορωνοϊού, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποια νέα μετάλλαξη του ιού (δείτε εδώ την ενημέρωση για τα σημερινά 18/4 κρούσματα).

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τη Σαγκάη

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στη Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας».

Που θα είναι υποχρεωτική η μάσκα

Από την 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις η υποχρεωτικότητα θα διατηρηθεί, ενώ για άλλους κλειστούς χώρους υπάρχουν ακόμη δεύτερες σκέψεις.

Οι χώροι όπου η χρήση μάσκας έχει "κλειδώσει" είναι οι υγειονομικές δομές, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν θα δώσει χρονοδιάγραμμα για το μέχρι πότε η χρήση της θα είναι υποχρεωτική και η χρήση της δεν θα ανασταλεί για πολύ καιρό ακόμη. Πολύ πιθανή θεωρείται επίσης η διατήρηση της μάσκας στα σουπερ μάρκετ, τόσο από τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο και από τους πελάτες. Για τα δε κομμωτήρια, εξετάζεται η μάσκα να φοριέται μόνο από τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά στους χώρους εργασίας, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες θα είναι οι συστάσεις και η χρήση μάσκας. Ενδεχομένως να αποτελεί απόφαση της κάθε επιχείρησης. Άλλωστε και ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όπως και ο αριθμός των θανάτων και των επαναμολύνσεων.

Αλλαγές με τη χρήση της μάσκας - Πού θα είναι υποχρεωτική

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού μετά το καλοκαίρι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη χαλάρωση. Στην κατεύθυνση αυτή η διενέργεια υποχρεωτικού rapid test θεωρείται πως θα παραμείνει για τους υγειονομικούς, μια φορά την εβδομάδα.Υπενθυμίζεται πως από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως πως αυτό που καταργείται είναι η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε μέρη με συνωστισμό, συνίσταται να φοράμε ακόμη μάσκα, στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας.