Πάσχα 2022: Ελεύθερη μετακίνηση μετά από 2 χρόνια - Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Τα πλοία πλέον φεύγουν με πληρότητα 100%

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πάσχα 2022: Ελεύθερη μετακίνηση μετά από 2 χρόνια - Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Μετά από 2 χρόνια με κορωνοϊό και lockdown κατά την περίοδο του Πάσχα, φέτος οι Αθηναίοι φαίνεται να εγκαταλείπουν μαζικά την πρωτεύουσα με προορισμό τα χωριά τους αλλά και δημοφιλείς νησιώτικους προορισμούς. Σύμφωνα με το protothema.gr ήδη από την περασμένη Παρασκευή στα διόδια, τα λιμάνια, αλλά και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τους Αθηναίους να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για τις μέρες του Πάσχα.

Η έξοδος των εκδρομέων το Πάσχα

Η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά να είναι ιδιαίτερα αυξημένη το Πάσχα. Η επιβατική κίνηση έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2021. Τη Μεγάλη Δευτέρα έφυγαν 11.200 επιβάτες από το λιμάνι του Πειραιά, από 3.200 πέρσι και χθες Μεγάλη Τρίτη ο αριθμός ανήλθε σε 13.000, από 3.000 πέρσι.

Στις εθνικές οδούς επίσης η κίνηση είναι αυξημένη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ολυμπίας Οδού την περασμένη Παρασκευή στα διόδια της Ελευσίνας παρατηρήθηκε αύξηση 9%, χωρίς αντίστοιχη επιστροφή την Κυριακή, σε σχέση με το 2019. Κορύφωση αναμένεται αύριο Μεγάλη Πέμπτη από τα εθνικά δίκτυα, η οποία θα συνεχιστεί και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν 14 πλοία και 13 από τη Ραφήνα. Τα πλοία πλέον φεύγουν με πληρότητα 100% και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν αυξηθεί, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

«Η κίνηση σταδιακά αυξάνεται. Σήμερα αναμένεται να φύγουν πάνω από 13.500 άνθρωποι. Θα έχουμε 26 απόπλους για τον Αργοσαρωνικό όπου και εκεί αναμένεται να έχουμε πάνω από 2.000 ανθρώπους. Τα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν, θα πρέπει να έχουμε τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού, PCR ή rapid όπου απαιτείται και self test 24 ωρών για τους ανήλικους», ανέφερε μιλώντας στο Open ο Νίκος Αλεξίου, πλωτάρχης, εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας. «Ευτυχώς ο καιρός είναι καλός και ο κόσμος μπορεί να κάθεται και στο κατάστρωμα» ανέφερε για τον συνωστισμό στα πλοία.

Πως θα κάνουμε Πάσχα - Ποια μέτρα αλλάζουν

Στα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα οποία αποφασίστηκε η άρση των περιοριστικών μέτρων, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης. (Δείτε εδώ τα μέτρα που θα ισχύουν για καταστήματα και τράπεζες)

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πώς ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Για το θέμα των ανεμβολιαστων υγειονομικών ο υπουργός επανέλαβε ότι θα παραμείνουν εκτός ΕΣΥ μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχουν ανανεωθεί όλες οι συμβάσεις των επικουρικών εργαζομένων. Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που έχουν στηρίξει όλο αυτό το διάστημα το σύστημα υγείας» είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναφορικά με την προσέλευση των ατόμων ηλικίας 60χρονων και άνω για τον εμβολιασμό με τη δεύτερη αναμνηστική δόση, ο υπουργός ανέφερε πως δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι που καταγράφεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και καταγραφής και αντιμετώπισης αν χρειαστεί», είπε ο υπουργός για τα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Δεν τίθεται θέμα συνδυασμού του εμβολίου με τα θέματα της ηπατίτιδας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.