Πόλεμος Ουκρανία: Πώς σώθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τα χέρια των Ρώσων - Συγκλονίζει η μαρτυρία του

Το σχέδιο φυγάδευσης της οικογένειάς του

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πόλεμος Ουκρανία: Πώς σώθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τα χέρια των Ρώσων - Συγκλονίζει η μαρτυρία του

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, περιέγραψε κατά τη συνέντευξή του στο περιοδικό Time, πώς οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν κοντά στη σύλληψη ή τη δολοφονία του τις πρώτες ώρες της εισβολής, πριν από περίπου 2,5 μήνες. (Δείτε εδώ τι συμβαίνει στην Ουκρανία)

Πώς γλίτωσε από τους Ρώσους ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έχει επαινεθεί ευρέως για την αντίδρασή του στην εισβολή στις 65 ημέρες από την είσοδο των πρώτων ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Αλλά ο χρόνος του ως ηγέτης μιας χώρας που δέχεται επίθεση από έναν πολύ ισχυρότερο γείτονα θα μπορούσε να έχει τελειώσει μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με συνεντεύξεις στο περιοδικό Time.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Simon Shuster, ο οποίος πέρασε δύο εβδομάδες στο προεδρικό συγκρότημα στο Κίεβο, ο Ζελένσκι περιέγραψε πώς τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν κοντά στο να βρουν τον ίδιο και την οικογένειά του καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν την κυβερνητική συνοικία της πρωτεύουσας την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, μπορεί πολλές από τις αναμνήσεις του από εκείνες τις πρώτες ώρες παρέμειναν «αποσπασματικές», ο Ζελένσκι είπε ότι ξεχώρισε η αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.

Μετά την έναρξη των βομβαρδισμών, ο ίδιος και η σύζυγός του, Olena Zelenska, πήγαν να πουν στην κόρη τους, 17 ετών, και στον γιο τους, 9 ετών, να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. «Τους ξυπνήσαμε», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Time. «Ήταν δυνατά. Υπήρχαν εκρήξεις εκεί πέρα».

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στον Ζελένσκι ότι ρωσικές ομάδες κρούσης είχαν πέσει με αλεξίπτωτο στο Κίεβο για να σκοτώσουν ή να αιχμαλωτίσουν αυτόν και την οικογένειά του. «Πριν από εκείνη τη νύχτα, είχαμε δει τέτοια πράγματα μόνο στις ταινίες», δήλωσε στο περιοδικό ο Andriy Yermak, ο επικεφαλής του επιτελείου του.

Πυροβολισμοί ξέσπασαν γύρω από την κυβερνητική συνοικία καθώς έπεφτε η νύχτα την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Οι φρουροί μέσα στο συγκρότημα έκλεισαν τα φώτα και έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα και τουφέκια εφόδου για τον Ζελένσκι και περίπου δώδεκα βοηθούς του».

Ένας από τους λίγους αξιωματούχους που ήξεραν πώς να χρησιμοποιούν τα όπλα ήταν ο Αλεξέι Αρέστοβιτς, βετεράνος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας. «Ήταν ένα απόλυτο τρελοκομείο», δήλωσε ο Αρέστοβιτς στο Time. «Αυτόματα όπλα για όλους».

Τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν δύο απόπειρες να εισβάλουν στο συγκρότημα ενώ η οικογένεια του Ζελένσκι ήταν ακόμα μέσα, σύμφωνα με τον Shuster.

Το επόμενο βράδυ, αφού αρνήθηκε τις προσφορές για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον -συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης από τις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις που θα του επέτρεπαν να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εξορίας- ο Ζελένσκι βγήκε έξω στην αυλή για να καταγράψει ένα διάσημο πλέον βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο τηλέφωνό του.

Εκείνη τη στιγμή ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συνειδητοποίησε πραγματικά το ρόλο του στον πόλεμο. «Καταλαβαίνεις ότι παρακολουθούν», είπε στο περιοδικό. «Είσαι ένα σύμβολο. Πρέπει να ενεργείς με τον τρόπο που πρέπει να ενεργεί ο αρχηγός κράτους».

«Καμία "κακία" δεν θα καταστρέψει τη χώρα»

Οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά από την ρωσική εισβολή είναι καταιγιστικές καθώς χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την χώρα τους και άλλοι τόσοι έχασαν την ζωή τους.

Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Βολόντιμιρ Ζελένσκι

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την συμπλήρωση των δυο μηνών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θέλησε να τονίσει χαρακτηριστικά πως «Δώσε σε κάθε αγόρι και σε κάθε κορίτσι μια χαρούμενη παιδική ηλικία, νεότητα και γηρατειά ώστε τουλάχιστον να σβήσουν οι αναμνήσεις της φρικτής παιδικής τους ηλικίας στη διάρκεια του πολέμου.

Φρόντισε τις μητέρες μας, δώσε υπομονή σε αυτές που περιμένουν έναν γιο ή μια κόρη να επιστρέψουν από τον πόλεμο. Δώσε υπομονή σε αυτούς που, δυστυχώς, δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν από το μέτωπο».