Κορωνοϊός: Σοβαρή ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Τι να προσέξουμε

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Σοβαρή ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Η υπόθεση του Κορωνοϊου μπορεί να αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται και να έχουμε βρει σε ένα σημείο στιγμές από την παλιά μας ζωή, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε ξεμπερδέψει παντελώς με την κατάσταση αυτή. Για το καλοκαίρι συγκεκριμένα υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της Δέλτα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας δείχνουν ότι, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξασθενεί, η «ύπουλη» Δέλτα μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί. Συνεπώς η προσοχή μας θα πρέπει να μην υποχωρήσει καθώς και να τηρηθούν ευλαβικά από τους μαθητές τα μέτρα, που πάρθηκαν για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Aνησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού για τι καλοκαίρι

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται στην επιδημιολογία των λυμάτων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας αφού πολλά τεστ δείχνουν να μην την εντοπίζουν.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται, καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λέει η μελέτη.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα – Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», καταλήγει.

Covid
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ - ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ

Ανατροπή με τις μάσκες – «Ίσως παραμείνουν στους εσωτερικούς χώρους»

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου ωστόσο η διατήρηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει ενώ η χρήση της σε εξωτερικούς θα είναι υποχρεωτική όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τα κρούσματα υποχωρούν και η πανδημία βρίσκεται σε αποδρομή. Η κανονικότητα στη χώρα ξεκινά όπως και σε άλλες χώρες που αρχίζουν να ζουν κανονικά.

Η κυρία Γκάγκα αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση που πάρθηκε νωρίτερα από την επιτροπή ειδικών για κατάργηση του COVID PASS προκειμένου κανείς να εισέλθει στην χώρα καθώς και στις υπόλοιπες εισηγήσεις για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, αλλά και τη μείωση των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ.