ΕΟΔΥ: Τρία πιθανά κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα με οξεία ηπατίτιδα

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
ΕΟΔΥ: Τρία πιθανά κρούσματα σε παιδιά στην Ελλάδα με οξεία ηπατίτιδα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 12/5 πως εντοπίστηκαν 3 περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος». Πιο συγκεκριμένα, τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος.

Από την άλλη, το παιδί ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Οι τελευταίες πληροφορίες για τα κρούσματα Οξείας Ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Τι είναι η Οξεία Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα χωρίζεται σε δύο τύπους, σε οξεία και χρόνια και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιούς που προσβάλλουν ειδικά το συκώτι προκαλώντας αντίστοιχους τύπους ηπατίτιδας, για παράδειγμα ηπατίτιδα τύπου Β ή τύπου A. Η φλεγμονή στο ήπαρ όμως μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια. Η πάθηση ενδεχομένως να μην προκαλεί κανένα έντονο σύμπτωμα, αλλά μπορεί να φτάσει και στο σημείο που ο ασθενής να χρειάζεται πια μεταμόσχευση ήπατος.

Κλινικά, η πορεία της οξείας ηπατίτιδας ποικίλει σημαντικά. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με της γρίπης, αλλά χωρίς το βήχα, δηλαδή ο ασθενής να αισθάνεται κακουχία, γενική αδιαθεσία, μυοσκελετικούς πόνους, πυρετό, ναυτία ή εμετό, διάρροια και πονοκέφαλο. Επίσης, ανορεξία, ξαφνική αποστροφή για το κάπνισμα, γαστρικές ενοχλήσεις κ.α. Επίσης μπορεί να έχει σκούρα ούρα, να κιτρινίζουν τα μάτια και το δέρμα του -να παρουσιάζει δηλαδή ίκτερο.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών με οξεία ηπατίτιδα παρουσιάζει ηπατική ανεπάρκεια, δηλαδή το συκώτι τους δεν μπορεί να επεξεργαστεί πια καθόλου τις βλαβερές ουσίες που αρχίζουν πλέον να κυκλοφορούν στον οργανισμό, οπότε η μοναδική αντιμετώπιση είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Οι περισσότερες φλεγμονές του ήπατος, τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια ηπατίτιδα, οφείλονται συνήθως σε συγκεκριμένους ιούς, τον Α,Β,C,D,E. Όμως φλεγμονή στο συκώτι μπορεί να προκαλέσει και ο ιός του έρπητα, ο κυταρομεγαλοϊός, ο ιός Επστάιν-Μπαρ και άλλοι.

Επίσης ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους μολυσματικούς φορείς, όπως από το τοξόπλασμα. Σπανιότερα ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από τοξίνες τροφίμων όπως και από φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να περιέχουν παρακεταμόλη, αμοξυκυλίνη, όπως και από σκευάσματα που επιβαρύνουν το συκώτι.