Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Ricky Gardiner

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Ricky Gardiner

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση θανάτου του Ρίκι Γκάρντινερ (Ricky Gardiner) ο οποίος έφυγε σε ηλικία μόλις 73 ετών. Κάπου εδώ να τονίσουμε πως ο κιθαρίστας ερμήνευσε κλασικά riffs για άλμπουμ όπως το «Low» του Ντέιβιντ Μπάουι (David Bowie) και το «Lust for Life» του Ίγκι Ποπ (Iggy Pop).

Μάλιστα, η δυσάρεστη είδηση έγινε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον παραγωγό Τόνι Βισκόντι ο οποίος δήλωσε ότι το έμαθε από τη σύζυγο του Γκάρνινερ, που επικοινώνησε μαζί του. Από την ζωή έφυγε επίσης και ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Η είδηση θανάτου του Ρίκι Γκάρντινερ

Λίγα λόγια για τον Ρίκι Γκάρντινερ

Ο Gardiner εντάχθηκε στο πρώτο του συγκρότημα, τους Vostoks, στο σχολείο το 1962. Στη συνέχεια ήταν οι Kingbees and the System, με τους οποίους σχημάτισε τους Beggars Opera το 1969.

Έπαιξε με τη δική του στολή με αυτό το συγκρότημα, τους Beggars Opera, καθώς και με τους φίλους του David Bowie και Iggy Pop. Για τον Bowie έπαιξε lead κιθάρα στο άλμπουμ του 1977 Low.

Ricky Gardiner

Για την Pop εργάστηκε στο άλμπουμ του Lust for Life την ίδια χρονιά: το τεύχος περιελάμβανε το "The Passenger", που θεωρείται ένα από τα καλύτερα τραγούδια της Pop, για το οποίο ο Gardiner συνέθεσε τη μουσική. Ο βιογράφος του Bowie, David Buckley, το περιέγραψε ως "κατέχεται από ένα από τα μεγαλύτερα riff όλων των εποχών".

Στις 19 Οκτωβρίου 1977, ο Gardiner επιλέχθηκε από τον Tony Visconti για να παίξει κιθάρα για την προηχογραφημένη υποστήριξη της παράστασης του Bowie στο "Heroes" στο Top of the Pops του BBC.

Η ηχογράφηση έγινε στα Good Earth Studios στο Soho του Λονδίνου με τους Bowie, Visconti και τον πιανίστα Sean Mayes. Ο Gardiner μιμήθηκε τον ήχο της κιθάρας του Robert Fripp χρησιμοποιώντας σχόλια καθώς δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε χρησιμοποιηθεί EBow:

Το 2017, οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Gardiner στο Château d'Hérouville,[5] κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ Low του David Bowie το 1977, συμπεριλήφθηκαν σε ένα σκληρόδετο βιβλίο που συνόδευε το σετ βινυλίου και CD του A New Career in a New Town ( 1977–1982), μαζί με φωτογραφίες των Anton Corbijn, Helmut Newton, Andrew Kent, Steve Shapiro, Duffy και άλλων.

Ο Gardiner είπε ότι έπασχε από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία, την οποία πίστευε ότι προσβλήθηκε από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας υπολογιστή και μαγνητικά πεδία. Ο Gardiner πέθανε στις 13 Μαΐου 2022, σε ηλικία 73 ετών, μετά από μακρά μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον.