Κορωνοϊός: Πετάμε επιτέλους τις μάσκες - Τέλος των περιοριστικών μέτρων

Σήμερα η συνεδρίαση των ειδικών

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Πετάμε επιτέλους τις μάσκες - Τέλος των περιοριστικών μέτρων

Για την χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους πρόκειται σήμερα 18/5 να συζητήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Η συνεδρίαση των ειδικών θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι και βασικό θέμα στην “ατζέντα” είναι η μάσκα, το μοναδικό μέτρο που έχει παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου, ωστόσο στα αεροδρόμια και στις πτήσεις μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί κανονικά χωρίς μάσκες.

Τι θα συμβεί με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Παρόλο που τις τελευταίες ημέρες έχει “φρενάρει” ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της πανδημίας, η χώρα μας παραμένει σε μια πολύ καλή επιδημιολογική φάση, γεγονός που αποτελεί το “εισιτήριο” για τη χαλάρωση της μάσκας σε ορισμένους χώρους. Αξίζει να σημειωθεί όπως κάνουν σαφές οι ειδικοί ότι η κατάργηση της μάσκας σημαίνει ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα και όχι “πετάμε τη μάσκα”, κάτι εντελώς διαφορετικό. Η σύσταση για χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους ειδικά όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Οι λεγόμενοι σκληροί πανδημικοί δείκτες θυμίζουν τον πρώτο καιρό της πανδημίας, πριν … σαρώσουν οι παραλλαγές Δέλτα και Ομικρον. Ειδικότερα, οι νέοι θάνατοι χθες ανήλθαν σε 21, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν πέσει στους 167 ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί στο επίπεδο των 100 ημερησίως. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου διαμορφώνεται σε 111 ασθενείς.

H κάλυψη των απλών κλινών covid είναι στο 26,11% ενώ των ΜΕΘ covid στο 40,26%, με αποτέλεσμα πλέον τις μονάδες Υγείας να απασχολούν περισσότερο τα non covid περιστατικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες ημέρες η πτώση των δεικτών είναι πιο μικρή, γεγονός όμως λογικό για τους επιστήμονες καθώς ήδη η πανδημία στην Ελλάδα έχει αποκλιμακωθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν τη “βάση” για να βγει η μάσκα από εσωτερικούς χώρους λιγότερο επικίνδυνους όπως είναι οι εργασιακοί. Η εισήγηση των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, νοσοκομεία και χώρους με συγχρωτισμό.

Τι θα συμβεί με τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Σε κάθε περίπτωση η άρση του μέτρου θα είναι για το διάστημα του καλοκαιριού όπως και τα υπόλοιπα μέτρα που βρίσκονται επί της ουσίας σε αναστολή. Από το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό να επανέλθουν όλα καθώς θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι η χώρα μας θα βιώσει ξανά “κύμα”.

Οπως λένε μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, το τι ακολουθεί σε επίπεδο πανδημίας τους επόμενους μήνες το δείχνει η νότια Αφρική η οποία μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και καταγράφει αύξηση κρουσμάτων. Ηδη οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Ομικρον έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε πρόσφατη αναφορά του να μην αποκλείει την κυριαρχία τους στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας εκτίμησε ότι η BA.5 αντιπροσώπευε ήδη περίπου το 37% των θετικών κρουσμάτων στις 8 Μαΐου 2022. Επίσης, με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της BA.5 προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές ότι θα είναι κυρίαρχη στην Πορτογαλία στις 22 Μαΐου.

Παράλληλα, το φθινόπωρο, η αλλαγή του καιρού ο οποίος ψυχραίνει καθώς και η μετάβαση από τους ανοιχτούς σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η προστασία από τον εμβολιασμό αλλά και τη νόσηση θα έχει εξασθενίσει, ευνοούν την αύξηση των μολύνσεων κορωνοϊού.

Εσωτερική & εξωτερική φωτογραφία: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI

Σοβαρή ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο

Η υπόθεση του Κορωνοϊου μπορεί να αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται και να έχουμε βρει σε ένα σημείο στιγμές από την παλιά μας ζωή, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχουμε ξεμπερδέψει παντελώς με την κατάσταση αυτή. Για το καλοκαίρι συγκεκριμένα υπάρχει μια ανησυχία αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα της Δέλτα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα ευρήματα της ισραηλινής έρευνας δείχνουν ότι, την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον εξασθενεί, η «ύπουλη» Δέλτα μπορεί να συνεχίζει να κυκλοφορεί. Συνεπώς η προσοχή μας θα πρέπει να μην υποχωρήσει καθώς και να τηρηθούν ευλαβικά από τους μαθητές τα μέτρα, που πάρθηκαν για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο που βασίζεται στην επιδημιολογία των λυμάτων, οι επιστήμονες συμπέραναν πως η επικίνδυνη μετάλλαξη Δέλτα κυκλοφορεί ακόμη ανάμεσά μας αφού πολλά τεστ δείχνουν να μην την εντοπίζουν.

«Φυσικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται, αλλά το μοντέλο μας δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο κύμα Δέλτα, ή άλλης παραλλαγής του κορονoϊού αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε ο καθηγητής Ariel Kushmaro του BGU, συγγραφέας της μελέτης.

«Σε αντίθεση με την αναμενόμενη δυναμική, όπου η παραλλαγή Δέλτα μειώνεται, καθώς αυξάνεται η παραλλαγή Όμικρον, αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από την ανίχνευση λυμάτων έδειξαν μια “μυστική” κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα ακόμη και σε αυξημένα επίπεδα κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον», λέει η μελέτη.

«Τα δεδομένα που προέκυψαν από τα λύματα εμφάνισαν από την αρχή της κοινής πορείας Δέλτα – Όμικρον μια πολύ ισχυρή δυναμική. Παρόλα αυτά, η μελλοντική εξέλιξη των δύο αυτών παραλλαγών δίπλα-δίπλα, είναι ακόμη άγνωστη», καταλήγει.

Covid