Κινδυνεύει να κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού - Τι συμβαίνει

Τι καταγγέλλει ο Πρόεδρος

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κινδυνεύει να κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού - Τι συμβαίνει

Νόμος του υπουργείου Εργασίας απειλεί να βάλει λουκέτο σε δομές του Χαμόγελο του Παιδιού αναφορικά με τους Όρους Λειτουργίας φορέων Κοινωνικής Προστασίας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Κινδυνεύει να κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού

Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η εφαρμογή συγκεκριμένων άρθρων επιβάλλει αυστηρές και ανελαστικές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας, καθώς και σχετικές κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ' ελάχιστον ενός έτους, η παύση του διοικητικού συμβουλίου και υπέρογκα πρόστιμα, χωρίς να περιλαμβάνει τους δημόσιους και εκκλησιαστικούς φορείς.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Κώστας Γιαννόπουλος, άφησε αιχμές κατά της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, αναφέροντας τον τίτλο της αλλά όχι το όνομά της, ζητώντας να μην κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα και μάλιστα άνθρωπος που υποτίθεται είναι ειδικός σε αυτές τις καταστάσεις.

Στον βωμό της αποϊδρυματοποίησης, που κι εμείς πρεσβεύουμε, έρχεται να κλείσει κάποια ιδιωτικά, γιατί κάποιοι άλλοι έχουν ειδικές σχέσεις με την κα υφυπουργό, και φυσικά να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά σπίτια που φιλοξενούν παιδιά.

Ο πρόεδρος του φορέα πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μία κόντρα με την κυβέρνηση, «με την οποία έχουμε μία καλή συνεργασία, όπως και με τα αρμόδια Υπουργεία που καθημερινά συνεργαζόμαστε.»

Κινδυνεύει να κλείσει το Χαμόγελο του Παιδιού

Κάνοντας έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησε να καταργηθεί ο επίμαχος νόμος, τον οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, και να «θεσμοθετηθεί και να θωρακιστεί στην Ευρώπη και διεθνώς το “Χαμόγελο” ως κέντρο αναφοράς για κάθε παιδί που είναι σε ανάγκη ή κινδυνεύει»,.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, καλούμε όλους εσάς που καθημερινά στηρίζετε το έργο μας, και μας βοηθάτε να χαρίσουμε χαμόγελα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, να στηρίξετε τη μεγάλη Οικογένεια του “Χαμόγελου”, και μαζί να διαφυλάξουμε την πανελλαδική προσπάθεια αυτού του Οργανισμού που σήμερα έχει καταφέρει να αναγνωριστεί διεθνώς, και πριν από 27 χρόνια δημιουργήθηκε χάρη στο Όραμα του μικρού ιδρυτή του, του γιου μου Ανδρέα, ο οποίος σοφά μας προέτρεψε «Αν ενωθούμε όλοι, θα τα καταφέρουμε».

Το Χαμόγελο του Παιδιού ζητά, μάλιστα, στους πολίτες να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο ζητούν την κατάργηση των νόμων που που κλείνουν τα Σπίτια του Χαμόγελου. Να σημειώσουμε ότι πριν λίγο καιρό το Χαμόγελο του Παιδιού έκανε έκκληση για άμεση ανάγκη συγκέντρωσης 70.000 ευρώ.

Οι δράσεις του Χαμόγελου του παιδιού

Ο οργανισμός έχει να επιδείξει πλήθος δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Βασισμένος στη δύναμη των εθελοντών του, καλύπτει βασικές και συνεχιζόμενες ανάγκες τόσο των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους που χρήζουν βοήθειας. Πιο συγκεκριμένα το χαμόγελο του παιδιού δραστηριοποιείται σε:

  • φροντίζοντας παιδιά σε νοσοκομεία,
  • προσφέροντας δημιουργική απασχόληση στα νοσοκομεία Παίδων,
  • διατηρώντας κέντρα στήριξης παιδιού και οικογένειας,
  • λειτουργώντας εθελοντικό δημιουργικό εργαστήριο,
  • διοργανώνοντας παζάρια και εκθέσεις,
  • παρέχοντας διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων του οργανισμού,
  • λειτουργώντας «τα Σπίτια» φροντίδας παιδιών,
  • οργανώνοντας δράσεις όπως αυτή του «Yousmile.gr», συμπεριλαμβανόμενων των Μαθητικών Βραβείων YouSmile Awards με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους σε διάφορα θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών,
  • διατηρώντας την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 για τα Παιδιά», το «Chat 1056» και το γνωστό Amber Alert Hellas,
  • προσελκύοντας και συντονίζοντας πλήθος ανθρώπων που προσφέρουν εθελοντική εργασία τόσο σε ατομικό επίπεδο και βάση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όσο και σε εταιρικό-συλλογικό επίπεδο στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με τη μορφή χορηγιών και δωρεών.