Εμβόλιο του κορωνοϊού: Έρχεται η 4η δόση για όλους από τον Σεπτέμβρη - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Η ανακοίνωση του Θάνου Πλεύρη

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Εμβόλιο του κορωνοϊού: Έρχεται η 4η δόση για όλους από τον Σεπτέμβρη - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν καταργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όπως για παράδειγμα η μάσκα.

Οι δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη για την 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

«Θα θέλαμε και στον κορωνοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».

Εξωτερική φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Τα χθεσινά 29/5 κρούσματα της χώρας μας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 2.575. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.445.538 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 272 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 134.818(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 16, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.803 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 93.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (47.73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 69 (52.27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.680 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 87 (ημερήσια μεταβολή +2.35%), ενώ φημολογείται πως πρόκειται να έχουμε νέα μέτρα από Σεπτέμβρη.

Κορωνοϊός κρούσματα

Εσωτερική φωτογραφία: ΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI