Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες από αύριο (1/6) - Από πού καταργούνται και πού θα συνεχίσουμε να τις φοράμε;

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Τέλος οι μάσκες από αύριο (1/6) - Από πού καταργούνται και πού θα συνεχίσουμε να τις φοράμε;

Οι μάσκες έχουν μπει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητά μας καθώς εδώ και περίπου δύο χρόνια αποτελούν το νούμερο ένα αξεσουάρ μας, μαζί με τα κλειδιά, το πορτοφόλι και το κινητό. Τα πράγματα ωστόσο αλλάζουν από αύριο (1/6), δεδομένου και ότι τα κρούσματα έχουν σημειώσει αισθητή πτώση.

Συγκεκριμένα, η μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊό θα σταματήσει να είναι υποχρεωτική από αύριο (1/6) και στους εσωτερικούς χώρους, ενώ έχει ήδη καταργηθεί από τους εξωτερικούς.

Η άρση της υποχρεωτικότητας θα ισχύσει έως 15 Σεπτεμβρίου 2022 οπότε και αναμένεται νέα απόφαση με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.

Κατάργηση μάσκας 1/6

Από αύριο, επομένως, η μάσκα καταργείται τόσο στα καταστήματα όσο και τα σούπερ μάρκετ. Επίσης, τέλος στην υποχρεωτική χρήση μάσκας μπαίνει στα αεροπλάνα και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Πού θα παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικού τύπου όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Κεντρική και εσωτερική φωτογραφία: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ / EUROKINISSI

4η δόση εμβολίου για όλους από τον Σεπτέμβρη - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, τα οποία έχουν καταργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Θα θέλαμε και στον κορωνοϊό να υπάρχει ένα εποχικό εμβόλιο, όπως της γρίπης, που να γίνεται μια φορά και να μη χρειάζεται να καλούμε επαναληπτικά τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Όμως το πιο πιθανό σενάριο για φέτος είναι να πάμε σε ενισχυτική δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «θεωρώ δεδομένο ότι μπαίνοντας στο φθινόπωρο θα υπάρξει θέμα εμβολιασμού σίγουρα του ευάλωτου πληθυσμού, ενώ η αίσθησή μου είναι ότι θα πάμε και στον γενικό πληθυσμό».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, πιθανότατα ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα γίνει με τη σειρά που γίνεται και στη γρίπη. Θα ξεκινήσει με βάση την ηλικία, θα επεκταθεί στις ευάλωτες ομάδες και στη συνέχεια στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, επισήμανε ότι «αν θα είναι υποχρεωτική η τέταρτη δόση θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας».