Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή Αγκώνα Κάλαμο Αττικής και συγκεκριμένα σε οικόπεδο.

Στο σημείο έχουν σπεύσει 37 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Παράλληλα, στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 2 ελικόπτερα και υδροφόρες.

Υπενθυμίζεται πως πολλές είναι οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες όπως και πριν τέσσερις μέρες σε διαμέρισμα της Λαμίας.

Αντιπυρική προστασία: 590 δασοκομάντος και 250 Ευρωπαίοι δασοπυροσβέστες – Το ενισχυμένο σχέδιο

Άύξηση των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, μόνιμη τους καλοκαιρινούς μήνες εγκατάσταση στην Ελλάδα Ευρωπαίων πυροσβεστών, δημιουργία νέου σώματος «δασοκομάντος», αύξηση των περιπολιών στα δάση και συστηματική εφαρμογή μέτρου εναέριας επιτήρησης περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι λεπτομέρειες του επιχειρησιακού σχεδίου παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά.

Οσον αφορά τις μισθώσεις εναέριων μέσων οι κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς επιβεβαίωσαν ότι, μέσω του ΝΑΤΟϊκού οργανισμού NSPA, το Πυροσβεστικό Σώμα προχώρησε στη μίσθωση συνολικά 46 εναέριων μέσων, αντί 31 την περυσινή χρονιά. Πρόκειται για 9 βαρέος τύπου ελικόπτερα Sikorsky, 12 μεσαίου τύπου Kamov, 8 ελικόπτερα Agusta Bell και 17 Air Tractors. Τα μισθωμένα εναέρια μέσα αθροίζονται στα 40 ιδιόκτητα (Canadair, Pezetel κ.ά.), με την ηγεσία της Πυροσβεστικής μάλιστα να υιοθετεί δόγμα άμεσης από αέρος προσβολής της φωτιάς.

Το κόστος για τις μισθώσεις ανέρχεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Για την αύξηση του κόστους ευθύνεται, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους των καυσίμων. Οι κ. Στυλιανίδης και Τουρνάς επισήμαναν ότι οι μισθώσεις έγιναν μέσω εταιρειών με έδρα την Κεντρική Ασία, αντί ρωσικών, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ από την 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: Kαθημερινη