Κορωνοϊός: Επιστροφή μέτρων αν δεν σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων - Μεγάλη ανησυχία

Σπάει ρεκόρ η Μύκονος και η Σαντορίνη σε κρούσματα

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Επιστροφή μέτρων αν δεν σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων - Μεγάλη ανησυχία

Ανησυχία έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα αυξημένα, με την Τετάρτη 15/6 να θυμίζει τα νούμερα που βλέπαμε λίγους μήνες πριν, με 9.288 νέα κρούσματα και1.274 επαναμολύνσεις.

Ουσιαστικά λοιπόν επαληθεύτηκαν οι έρευνες του Imperial College, το οποίο ανέφερε πως ακόμα και αν έχεις κάνει 3 δόσεις εμβολίου και πέρασες πρόσφατα Όμικρον μπορεί να κολλήσεις πάλι. Στην Ελλάδα, οι πιο υψηλοί δείκτες θετικότητας καταγράφονται σε τουριστικούς προορισμούς, δηλαδή στα νησιά, με ρεκόρ 36,98% η Μύκονος και ακολουθεί η Σαντορίνη με 25,32%.

Οι ανησυχίες των επιστημόνων για τον κορωνοϊό

Η Ομικρον 4 και η Ομικρον 5 υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και όπως φαίνεται το καλοκαίρι δεν θα είναι ήρεμο. Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να επιστρέψουν δύο μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Πρόκειται για τη χρήση μάσκας και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τα οποία θα απαιτούνται για την συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη. Η Γερμανία ανακοίνωσε σε 24 ώρες 100.000 νέες μολύνσεις ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε αύξηση 64%.

Συναγερμός με την μετάλλαξη Όμικρον - Έξι νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.5

Απομονώθηκαν ακόμα έξι κρούσματα του στελέχους ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και το στέλεχος ΒΑ.4 σε άλλα έξι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Όλα τα δείγματα ήταν από τις Περιφέρειες Κρήτης και Αττικής.

Ειδικότερα την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση από 236 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 02 Μαΐου 2022 έως 29 Μαΐου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Διακόσια είκοσι δύο από τα 236 δείγματα με στέλεχος Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (94%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 79%), ενώ απομονώθηκε σε έξι δείγματα το στέλεχος ΒΑ.4 (3 από Περιφέρεια Κρήτης και 3 από Περιφέρεια Αττικής) και σε έξι δείγματα το στέλεχος ΒΑ.5 (5 από Περιφέρεια Κρήτης και ένα από Περιφέρεια Αττικής). Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί... διαβάστε την συνέχεια στο athensmagazine.gr