Νέο κρούσμα της Ευλογιάς των πιθήκων - Εντοπίστηκε στην Νάξο ενώ έκανε διακοπές

Ο Βρετανός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Νέο κρούσμα της Ευλογιάς των πιθήκων - Εντοπίστηκε στην Νάξο ενώ έκανε διακοπές

Μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, νέο κρούσμα έχουμε τώρα και της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στην Ελλάδα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα τρία. Το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό πιο αναλυτικά, αφορά ένα άνδρας από τη Βρετανία, ο οποίος εντοπίστηκε στο νησί της Νάξου ως ύποπτο κρούσμα και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ως θετικό.

Ο 30χρονος οδηγήθηκε στην Αθήνα, σε ειδική κάψουλα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν» και μπήκε σε θάλαμο υψηλής πίεσης. Η αεροδιακομιδή πραγματοποιήθηκε, καθώς εντοπίστηκαν στο δέρμα του 30χρονου τα εξανθήματα, ενώ ο ίδιος εμφάνισε και πυρετό.

Σημειώνεται, ότι και τα τρία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα, είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό και δεν έχει υπάρξει εσωτερική διασπορά της νόσου, ενώ ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της μετάδοσης της ασθένειας έχουν ληφθεί.

Πώς μεταδίδεται - Ποια είναι τα εμβόλια που προστατεύουν

Μετά από δύο περιστατικά που αποδείχθηκαν απλή ανεμοβλογιά, εντοπίστηκε τελικά (και) επί ελληνικού εδάφους το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Πρόκειται για άνδρα με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός.

Το CDC συμβουλεύει, πλέον, τους ταξιδιώτες... διαβάστε τη συνέχεια στο Athensmagazine.gr