Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ: Συναγερμός στις ηλικίες 18 έως 24 - Στο κόκκινο τρεις περιοχές

Δεν έχει φρένο η αύξηση των κρυσμάτων

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Έκτακτη ενημέρωση ΕΟΔΥ: Συναγερμός στις ηλικίες 18 έως 24 - Στο κόκκινο τρεις περιοχές

Διευκρινίσεις για το τρέχον επιδημικό κύμα, αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης και ανάλυση σε σχέση με το τι αναμένεται από εδώ και στο εξής δόθηκαν από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή. Προβλέπονται αυξητικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους και αυτή την εβδομάδα, έως τις 10 Ιουλίου. Ο ιός έχει χτυπήσει για τα καλά και το δημοσιογραφικό χώρο αφού μετά τον Γιώργο Λιάγκα, μαθεύτηκε ότι νοσεί και η Φωτεινή Πετρόγιαννη.

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς, με την πίεση στο ΕΣΥ να έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, με τους “σκληρούς δείκτες” (σ.σ. θάνατοι και εισαγωγές στις ΜΕΘ) να καταγράφουν ανοδική πορεία τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεκίνησε την ενημέρωση με στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη και την αύξηση του δείκτη θετικότητας.

Αναλυτικά η κατάσταση με τα κρούσματα του covid -19

Η Ελλάδα, είπε, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις εισαγωγές ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού. Αναφερόμενος στις δυο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον, η Ελλάδα είναι πάνω από 50% της μετάλλαξης.

Για την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα ενημέρωσε ο Δημήτρης Παρασκευής. Οι περιοχές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων είναι τα νησιά του Ιονίου, του Νοτίου Αιγαίου και η Αττική. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στις ηλικίες 18 έως 24.

Ειδικότερα, στοιχεία από δέκα χώρες δείχνουν σταθερές τάσεις στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, φτάνοντας τις 6,7 νέες εισαγωγές λόγω Covid ανά 100.000 πληθυσμού.

Όλα τα κράτη στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων, σημείωσαν οι καθηγητές με βάση τον αριθμό των τεστ που κάνει κάθε χώρα.

κορωνοιος

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στον αριθμό των τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

Τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών παρουσιάζουν αύξηση. Τα περισσότερα κράτη που έχουν δώσει στοιχεία νοσηλείας δεν βρίσκονται στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, ενημέρωσαν οι καθηγητές.

Στο κύμα της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπως τονίστηκε, έχουν περάσει 28 ημέρες και δεν έχει φανεί ακόμη σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους καθηγητές, ότι πρόκειται για ένα ήπιο κύμα.

Έρχεται νέο εμβόλιο της Moderna

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε από το απόγευμα της Παρασκευής τη διαδικασία κυλιόμενης αξιολόγηση για την έγκριση του νέου εμβολίου της Moderna για τον κορωνοϊό. Με την ευκαιρία, δείτε τα κρούσματα για σήμερα (17/6).

Όπως αναφέρει ο ΕΜΑ, το νέο εμβόλιο είναι σχεδιασμένο να παρέχει μεγαλύτερη προστασία από συγκεκριμένες παραλλαγές του κορωνοϊού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το νέο εμβόλιο είναι δισθενές, κάτι που σημαίνει ότι βάσει των προδιαγραφών του εξασφαλίζει προστασία και από τα στελέχη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στην αρχή, αλλά και από τη μετάλλαξη Όμικρον. Δηλαδή καλύπτει οποιοδήποτε στέλεχος υπάρχει μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να... διαβάστε περισσότερα στο athensmagazine.gr