Κατά πόσο το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα επηρεάσει και την Ελλάδα -Σημαντική πρόβλεψη Κλέαρχου Μαρουσάκη

Δείτε αναλυτικά

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Κατά πόσο το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα επηρεάσει και την Ελλάδα -Σημαντική πρόβλεψη Κλέαρχου Μαρουσάκη

Η Δυτική Ευρώπη «βράζει» καθώς βιώνει τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού με τον υδράργυρο στη γειτονική Πορτογαλία να αγγίζει τους 44 βαθμούς, ενώ και σε Γαλλία-Ισπανία οι θερμοκρασίες σπάνε το φράγμα των 40 βαθμών. Για καύσωνα στην Ευρώπη προειδοποίησε και ο Σάκης Αρναούτογλου πριν λίγες μέρες.

Ωστόσο το ερώτημα που απασχολεί είναι κατά πόσο αυτό το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο υδράργυρος θα ανέβει αισθητά κυρίως από την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο όπως εκτιμά μιλώντας στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης το εν λόγω κύμα φαίνεται να φτάνει στη χώρα μας εξασθενημένο με αποτέλεσμα να μην δούμε τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Πώς θα κυλήσει ο καιρός την τρέχουσα εβδομάδα

«Μέχρι αύριο η θερμοκρασία δεν θα ανέβει αισθητά. Από Πέμπτη ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, φτάνοντας τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο σκηνικό θα επικρατήσει και την Παρασκευή έως και την Κυριακή. Η ζέστη θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμός κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, ενώ στα ανατολικά αναμένουμε θερμοκρασίες από 34 έως 36 βαθμούς», σημειώνει αρχικά απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του iefimerida.gr ο κ. Μαρουσάκης.

Τα στοιχεία δεν δείχνουν θερμοκρασίες Ισπανίας, Πορτογαλίας

Πάντως, όπως υπογραμμίζει ο γνωστός μετεωρολόγος από την άλλη εβδομάδα φαίνεται να υπάρχει μια νέα άνοδος της θερμοκρασίας, ωστόσο «τα στοιχεία αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σταθερά προκειμένου να πούμε με ακρίβεια τι ακριβώς περιμένουμε». «Το κύμα καύσωνα δείχνει να φτάνει στη χώρας εξασθενημένο. Δεν περιμένουμε λοιπόν να δούμε θερμοκρασίες Ισπανίας-Πορτογαλίας», καταλήγει.

Η πρόγνωση του μετεωρολόγου του Open για το πώς θα κυλήσει ο καιρός:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι καιρό θα κάνει αύριο 13/7 - Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον καιρό σήμερα(δείτε εδώ) αναμένεται αύριο Τετάρτη 13/7 στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά να υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στην Πελοπόννησο καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη 6 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.