«Τουρισμός για όλους»: Το Σάββατο ανοίγουν οι αιτήσεις για το νέο Pass των 150 ευρώ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι;

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
«Τουρισμός για όλους»: Το Σάββατο ανοίγουν οι αιτήσεις για το νέο Pass των 150 ευρώ

Θέμα ημερών είναι πλέον το άνοιγμα της νέας πλατφόρμας «Τουρισμός για Όλους», που σχεδίασε το Υπουργείο Τουρισμού. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τελικά το προσεχές Σάββατο, 16 Ιουλίου. Όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού, με τη χορήγηση ενός ψηφιακού voucher ύψους 150 ευρώ, το οποίο μπορεί να εξαργυρωθεί σε καταλύματα

Άλλωστε όλοι μας χρειαζόμαστε τις διακοπές και δεδομένης της ακρίβειας που πλήττει φέτος τις μετακινήσεις αλλά και τη διαμονή σε τουριστικά μέρη το νέο αυτό pass κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Ειδικότερα από αυτή την εβδομάδα που οι θερμοκρασίες επαναφέρονται στα προηγούμενα επίπεδα και θα έχουμε καύσωνα, ο κόσμος χρειάζεται να δραπετεύσει για λίγο σε καλοκαιρινούς προορισμούς.

Λεπτομέρειες για την είσοδο στην πλατφόρμα του νέου Pass

Eiδικώς για ΑμεΑ που κληρώνονται ως δικαιούχοι, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ, η οικονομική ενίσχυση αυξάνεται στα 200 ευρώ. Το ποσό πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτό από την τράπεζα.

Η αίτηση για το Pass του «Τουρισμός για Όλους» θα υποβάλλεται μέσω του vouchers.gov.gr, δηλαδή την εφαρμογή - «ομπρέλα» που στεγάζει το Power Pass και το Fuel Pass.

Aναλυτικά το ΦΕΚ για τα κριτήρια απόκτησής του

Στο ΦΕΚ το voucher περιγράφεται ως «Τουρισμός για Όλους Pass», ενώ στο άρθρο 2 παρατίθενται οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με αυτό, δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

-ενήλικα φυσικά πρόσωπα, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και εμπίπτουν στα εισοδηματικά κριτήρια της παρούσας (ετήσιο οικογενειακό εισόδημα).

-όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους εμπίπτει στα οριζόμενα στον κάτωθι πίνακα εισοδηματικά κριτήρια.

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογούμενου, της συζύγου του και των τέκνων που τον βαρύνουν, από κάθε πηγή. Στο ως άνω εισόδημα δεν προσμετράται τυχόν επίδομα αναπηρίας του δικαιούχου ή των εξαρτώμενων από αυτόν μελών το οποίο απαλλάσσεται του φόρου.

Τα κριτήρια για την απόκτηση του Pass

Να σημειωθεί ότι ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νόμιμα αναγνωρισμένο ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου ο δικαιούχος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του α' κύκλου του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022»:

α) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2021-2022 και 2022-2023 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι,

β) οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-Samos Pass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης ή σε περίπτωση που διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας ή ότι ο λαβών την ενίσχυση δεν είναι δικαιούχος, επιβάλλεται πέραν των προβλεπόμενων από άλλες διατάξεις κυρώσεων η άμεση επιστροφή προς το ελληνικό Δημόσιο του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων