H ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για τον 49χρονο αδικοχαμένο άνδρα στην Πάτρα

Δείτε αναλυτικά

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
H ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου για τον 49χρονο αδικοχαμένο άνδρα στην Πάτρα

Θλίψη και οργή για όσα συνέβησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 13/7 αισθάνονται οι συγγενείς του άτυχου 49χρονου, ο οποίος κατέληξε μέσα στο αμάξι την ώρα που αναζητούσε εφημερεύον νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ζητήσει κατεπείγουσα έρευνα για το περιστατικό προκειμένου να διερευνηθεί τι έγινε και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες ενώ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατόπιν εντολής του υπουργού Υγείας.

H ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος ζητά να διεξαχθεί και εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τα όσα τού έχουν μεταφέρει ο 49χρονος ανέφερε στην νοσηλεύτρια στα επείγοντα ότι είχε πόνο στην πλάτη και ότι υπέφερε συχνά από ψύξεις καθώς και ότι το πρωί είχε πάει σε ιδιώτη γιατρό που του είχε χορηγήσει φάρμακα αλλά εξακολουθούσε να πονά. Και εκείνη τον παρέπεμψε στο Ρίο που εφημέρευε.

«Για το θάνατο άνδρα στην Πάτρα. Παράλληλα με την σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο υπουργός Υγείας να διαταχθεί εισαγγελική έρευνα να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες στο νοσοκομείο αλλά και τον ιδιώτη γιατρό που είδε το πρωί τον ασθενή κατά δήλωσή του.

Τα Νοσοκομεία εφημερεύουν, δεν εφημερεύουν οφείλουν να εξετάζουν τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται. Δεν είναι τράπεζες. Εξετάζουν ακόμη και σε ημέρα μη εφημερίας όχι μόνο με βάσει τη κείμενη νομοθεσία, αλλά και από νοσηλευτική δεοντολογία. Εξ άλλου ελάχιστα περιστατικά προσέρχονται σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Γι' αυτό και το Νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ τα μεσάνυκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη παρ' ότι δεν εφημέρευε είχε καλύψει τα επείγοντα με Νοσηλεύτρια. 12:15 τα μεσάνυκτα έφθασε άνδρας οδηγώντας το αυτοκίνητό του στη πύλη του Νοσοκομείου. Είπε στους θυρωρούς ότι πονάει.

Ορθά οι θυρωροί τον οδήγησαν στα Επείγοντα. Η Νοσηλεύτρια βάρδιας από μαρτυρίες συναδέλφων ρώτησε τον ασθενή για τη κατάσταση του. Ο ασθενής της είπε ότι πονάει στη πλάτη του και ότι πάσχει συχνά από ψύξεις λόγω δουλειάς. Το πρωί της είπε πονούσε και πήγε σε ιδιώτη γιατρό ο οποίος διέγνωσε ψύξη και του χορήγησε φάρμακα. Παρά ταύτα συνέχιζε να πονάει.

Γι' αυτό και ήρθε μεσάνυκτα στο νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Η νοσηλεύτρια τον παρέπεμψε στο εφημερεύον νοσοκομείο του ΡΙΟΥ. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι κάλεσε γιατρό να τον εξετάσει. Ο ασθενής κατέρρευσε λίγο μετά έξω από το νοσοκομείο. Ο ασθενής έπρεπε να εξετασθεί από γιατρό και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Μπορεί να είχε σωθεί.

Επίσης θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη της υγείας εάν είχε γίνει σωστή διάγνωση από τον ιδιώτη γιατρό το πρωί πολλές ώρες πριν. Εάν πράγματι είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό όπως είπε στη Νοσηλεύτρια.

Γι' αυτό παράλληλα με τη σωστή ΕΔΕ που διέταξε ο Υπουργός Υγείας να διεξαχθεί επείγουσα εισαγγελική έρευνα για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες στο νοσοκομείο και τον ιδιώτη γιατρό εφ όσον εξέτασε τον ασθενή το πρωί. Χάθηκε άνθρωπος που θα μπορούσε να ζει. Να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
Μιχάλης Γιαννάκος».

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια του 49χρονου πριν λίγο καιρό είχε θρηνήσει το χαμό ενός ακόμη μέλους τους, της 44χρονης αδελφή τους που κατέληξε από Covid.

Η στάση της νοσηλεύτριας

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από το υπουργείο Υγείας, έως αύριο θα έχει προκύψει το πόρισμα για την υπόθεση ενώ αναμένεται να διατάξει ΕΔΕ ο Θάνος Πλεύρης. Η νοσηλεύτρια δεν δίνει έως τώρα επαρκείς εξηγήσεις και λέει πως ήταν ένας περιπατητικός ασθενής που προηγουμένως είχε επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό.

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο κάδρο έχει μπει προς το παρόν μονάχα το νοσηλευτικό προσωπικό του «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και συγκεκριμένα η νοσηλεύτρια που υποδέχτηκε τον 49χρονο, η οποία δεν έχει δώσει για την ώρα επαρκείς εξηγήσεις για τη στάση της, παραδεχόμενη πως δεν κάλεσε γιατρό για να τον εξετάσει, όταν της περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως επρόκειτο για ένα συνηθισμένο περιστατικό ενός περιπατητικού ασθενή, ο οποίος της ανέφερε πως είχε προηγουμένως επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό. Επιπρόσθετα, πηγές του νοσοκομείου σημειώνουν πως ο 49χρονος δεν πέθανε αμέσως μετά την έξοδό του από αυτό, όπως τόνισαν οι συγγενείς του, αλλά μερικές ώρες αργότερα.

Κατά πληροφορίες, η νοσηλεύτρια εργαζόταν επί σειρά ετών στο Δρομοκαΐτειο από το οποίο και μετακινήθηκε το περασμένο έτος στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Πάτρα