Οι φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Δευτέρα 18/7

Δείτε αναλυτικά

Δάφνη Επιθυμιάδη
Youweekly Editor
Οι φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Δευτέρα 18/7

Συγκλονισμένη η χώρα παρακολουθεί για ακόμη μία χρονιά τον εφιάλτη της φωτιάς να σπέρνει τον τρόμο στον διάβα της.

Οι φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη Δευτέρα 18/7

Αυτή τη στιγμή σήμερα Δευτέρα 18/7 σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα πυρκαγιές στην περιοχή νότια Βάλμης Ηλείας, στα Ρόδα Χαλκιδικής όπου επιχειρεί ένα Mi8, στο Παυλόκαστρο Ηλείας, στον Μακροκάμπο κεντρικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Αξιούπολης.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται πύρινα μέτωπα στο Θούριο Διδυμοτείχου, στην Αλεξάνδρεια Μακεδονίας, στον Αετολοφο Θεσσαλίας και στη δυτική Τήνο. Επιπλέον άλλο ένα πύρινο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό στο Αριστηνό Έβρου και συγκεκριμένα νοτιότερα από το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στις 14/7.

Την ίδια ώρα νέα πυρκαγιά ξέσπασε στα Σακτούρια Ρεθύμνου, στα νοτιοδυτικά της Κρύας Βρύσης και συγκεκριμένα στην περιοχή που δεν είχε καεί. Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν δύο ελικόπτερα. Η πυρκαγιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου ξεκίνησε στις 11:50 και στα Σακτούρια στις 15:15.

Σημειώνεται πως το ελικόπτερο Erickson στην περιοχή Σακτούρια ανέφερε αδυναμία συνέχισης επιχειρήσεων λόγω ακραίων ανέμων και αναταράξεων. Ο Δήμαρχος της περιοχής ζήτησε εκκένωση των Σακτουρίων και των Κάτω Σακτουρίων.

Να υπενθυμίσουμε πως νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 18/7 είχε ξεσπάσει φωτιά και στον Δήμο Κύμης Αλιβερίου.

Κεντρική φωτογραφία: EUROKINISSI

Τι δείχνει ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο 19/7

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 19 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου)

Φωτιές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.