Θρήνος για το παγκόσμιο μπάσκετ - Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος θρύλος Μπιλ Ράσελ

Έγραψε ένδοξες σελίδες ιστορίας στο NBA

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Θρήνος για το παγκόσμιο μπάσκετ - Έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος θρύλος Μπιλ Ράσελ

Με μια δυσάρεστη είδηση ξημέρωσε η 1η Αυγούστου για τους απανταχού λάτρεις του μπάσκετ, καθώς έγινε γνωστό από χθες ότι ο παλαίμαχος θρύλος του NBA Μπιλ Ράσελ έφυγε από τη ζωή στα 88 του από φυσικά αίτια. Σημείωσε μια τεράστια καριέρα στην αμερικανική λίγκα με δεκάδες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις για αυτό και εξυμνείται, ενώ υπήρξε και προπονητής, όπου επίσης σημείωσε επιτυχίες.

Είναι ο δέυτερος θάνατος που γίνεται γνωστός στο χώρο του αθλητισμού το τελευταίο διήμερο καθώς το Σάββατο πέθανε και το θρυλικό στέλεχος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναικού Αχιλλέας Μακρόπουλος.

Λίγα λόγια για την καριέρα του Μπιλ Ράσελ

Ο θρύλος των Σέλτικς, Μπιλ Ράσελ, κατέκτησε 11 πρωταθλήματα ως παίκτης και δύο ως προπονητής της αγαπημένης του ομάδας, ενώ είχε 15.1 πόντους, 22.5 ριμπάουντ και 4.3 ασίστ μέσους όρους στην τεράστια καριέρα του στο NBA.

Υπήρξε 12 φορές All-Star, τρεις φορές μέλος της κορυφαίας και οκτώ φορές μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας, αποτελώντας έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο μπάσκετ.

Ο μεγαλύτερος νικητής στην ιστορία του αμερικανικού αθλητισμού, απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία 88 ετών, με την σύζυγό του στο πλευρό του” αναφέρεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στους λογαριασμούς του στα social media.

Οι μεγάλες διακρίσεις της ζωής του

Ο Ουίλιαμ Φέλτον «Μπιλ» Ράσελ (αγγλικά: William Felton "Bill" Russell, 21 Φεβρουαρίου 1934 – 31 Ιουλίου 2022) ήταν Αμερικανός καλαθοσφαιριστής που αγωνίζονταν ως σέντερ σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του με τους Μπόστον Σέλτικς.

Θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του αθλήματος με 5 τίτλους πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος (NBA MVP), ενώ σε συλλογικό επίπεδο κατέκτησε τον αριθμό ρεκόρ των 11 πρωταθλημάτων στα 13 χρόνια της ενεργού δράσης του. Ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης το 1956 με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Η συσσώρευση ομαδικών τίτλων ξεκίνησε από την κολεγιακή περίοδο της ζωής του και συνεχίστηκε με την ομάδα της Βοστώνης, η οποία υπήρξε η πρώτη μεγάλη δυναστεία στην ιστορία του αθλήματος έχοντας σπουδαίους παίκτες και τον γεννημένο νικητή Ράσελ. Τα τρία τελευταία χρόνια της αγωνιστικής του παρουσίας ήταν και προπονητής καθοδηγώντας την ομάδα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου με απαράμιλλη επιτυχία.

Έχοντας ως χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του την αμυντική παρουσία σε μία εποχή που η στατιστική σε αυτό τον τομέα δεν ήταν ανεπτυγμένη, οδήγησε την ομάδα σε πέντε από τις επτά καλύτερες επιδόσεις άμυνας όλων των εποχών.

Ο πατέρας του περιγράφεται ως «σκληρός άντρας» και αρχικά ήταν επιστάτης σε εργοστάσιο χαρτιού. Αργότερα έγινε οδηγός φορτηγού όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Πιο κοντά στη μητέρα του παρά στον πατέρα του, ο Ράσελ πληγώνεται όταν αυτή πεθαίνει ξαφνικά όταν ο μικρός ήταν 12 ετών.

Ο πατέρας του εγκατέλειψε τη δουλειά του για μια θέση εργασίας σε χαλυβουργεία, ώστε να είναι πιο κοντά στα παιδιά του. Ο Ράσελ δηλώνει ότι ο πατέρας του έγινε τότε ο παιδικός του ήρωας.

Ράσελ - Βιογραφικό

Ως αγόρι ο Ράσελ αγωνίστηκε για να μάθει τις βασικές αρχές του μπάσκετ. Δεν επιλέγεται καν στην ομάδα του γυμνασίου του αν και ήταν καλός δρομέας και εξαιρετικός άλτης. Έπαιξε με την ομάδα στο πρώτο έτος του γυμνασίου στο Γυμνάσιο McClymonds. Είναι μόνο κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους όταν αρχίζει να ανακαλύπτει τον εαυτό του στο μπάσκετ.

Περίπου αυτή την περίοδο, συνάντησε τον Τζορτζ Μάικαν, τον κορυφαίο καλαθοσφαιριστή των Μινεάπολις Λέικερς, ο οποίος τον ώθησε να προχωρήσει στο άθλημα. Ο Ράσελ αναγνωρίστηκε γρήγορα για το ασυνήθιστο τρόπο παιχνιδιού του στην άμυνα.