Πρώην φιλοξενούμενη της Κιβωτού ''σπάει'' τη σιωπή της για τον 19χρονο: «Τον είχε σαν δούλο»

Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πρώην φιλοξενούμενη της Κιβωτού ''σπάει'' τη σιωπή της για τον 19χρονο: «Τον είχε σαν δούλο»

Μια νέα σοκαριστική μαρτυρία βγήκε στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την Κιβωτό του κόσμου, η οποία βάλλεται το τελευταίο διάστημα από τις καταγγελίες παιδιών, που έμειναν στη δομή.

Μια 18χρονη μίλησε τη Δευτέρα 21/11 στο T-live του Alpha, η οποία έμενε στην αντίστοιχη δομή της Ηπείρου και έχει να θυμάται πολύ δύσκολα περιστατικά. Μάλιστα η κοπέλα γνώριζε τον 19χρονο, που κατήγγειλε σε πρώτο επίπεδο την Κιβωτό και περιέγραψε την αντιμετώπιση, που είχε (δείτε εδώ το ξέσπασμα της Τατιάνας Στεφανίδου για την υπόθεση).

Οι δηλώσεις πρώην φιλοξενούμενης της Κιβωτού για τον 19χρονο

«Άλλο πρόσωπο δείχνουν μπροστά στις κάμερες, ότι και καλά είναι οικογένειά μας εκεί, και αλλιώς όταν φεύγουν οι κάμερες. Εγώ στην «Κιβωτό» έχω περάσει τα απίστευτα. Έχω φάει χαστούκι από τον ίδιο τον (…). Επειδή δεν έκανα αυτά που ήθελε. Συνέχεια μαζί μεγαλώσαμε. Τώρα τελευταία που έχει φύγει από την «Κιβωτό», γιατί εγώ είμαι μακριά» υπογράμμισε στη συνέχεια για τη γνωριμία της με τον 19χρονο καταγγέλλοντα.

-Θέλεις να μου πεις, ποια ήταν η τελευταία φορά και πόσες φορές τον έχεις συναντήσει τον 19χρονο;

«Όσο ήμουν στην «Κιβωτό» συνέχεια. Από την ώρα που έφυγα από την «Κιβωτό» μία φορά τον έχω δει μέσω βιντεοκλήσης, επειδή ήταν στον στρατό μαζί με το αγόρι μου. Στην «Κιβωτό», ερχόταν μαζί με τον (…), γιατί ο (…) τον έπαιρνε παντού από πίσω του. Ήταν και καλά ο βοηθός του και τον είχε σαν δούλο. Τον χτύπαγε στον κεφάλι. Ο (…) τον έπαιρνε και έφευγαν. Πήγαιναν βόλτες από δω, βόλτες από εκεί, συνέχεια. Σε εμάς, στα κορίτσια δεν έδινε σημασία ο (…) είναι η αλήθεια. Πιο πολύ ασχολείτο με τα αγόρια. Εμάς μας είχε απομακρύνει. Δεν μας μιλούσε.

-O 19χρονος γιατί ήταν συνέχεια μαζί με τον (…);

«Γιατί τον ήθελε ο (…), δεν μπορούσε να φέρει αντίρρηση. Γιατί αν φέρει αντίρρηση, θα φάει συνέπεια. Του φορούσε παπούτσια, του φορούσε τις κάλτσες του, του φορούσε τις παντόφλες του. « (…) φέρε μου να φάω», «φέρε μου κάτι να φάω», «φτιάξε μου πρωινό»».

-Πόσο χρονών ήσουν και σιδέρωνες τα ρούχα;

«Δεκατέσσερα, δεκαπέντε. Εκεί να τρώω, εκεί να κάθομαι και πήγαινα μόνο για ύπνο στο δωμάτιό μου. Από το πρωί που ξύπναγα, έπρεπε να είμαι εκεί μέσα, μέχρι το βράδυ, πριν να πάω για ύπνο. Ένα μήνα, δύο. Χριστούγεννα ήταν. Απλά την ώρα που είχαμε βγει όλοι μαζί, είχα βγει και εγώ. Απλά ήμουν δίπλα στον παιδαγωγό και χωρίς να μιλάω σε κανέναν. Το σχολείο μου τον είχαν διακόψει, οι ίδιοι οι παιδαγωγοί, θέλοντας, πιστεύοντας το να δουλεύω, είναι καλό.

Τώρα έχω βγει από την «Κιβωτό» και δεν μπορώ να πραγματοποιήσω τίποτα από τα όνειρά μου. Δεν έχω τελειώσει το Λύκειο. Όχι μόνο εγώ διαμαρτυρήθηκα, αλλά διαμαρτυρήθηκαν και οι συγγενείς μου, οι δικοί μου. Δηλαδή, πιο πολύ η μάνα μου.

Οι απομονώσεις είναι πιο πολύ, δηλαδή να χάνω διακοπές. Ήμουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι κλειδωμένη σε ένα δωμάτιο με άλλα τρία κορίτσια. Δηλαδή, το καλοκαίρι μας ήταν να κάνουμε δουλειές και μετά να είμαστε στο δωμάτιο». «Κουζίνα, δεν είναι και εύκολο να καθαρίζεις μια ολόκληρη κουζίνα και να κάθεσαι πρωί, μεσημέρι, βράδυ, απόγευμα να πλένεις λάντζα, μόνη σου. Να καθαρίσεις ένα ολόκληρο κτίριο, τουαλέτες, να βάζεις πλυντήρια. Να με κάνουν ξεφτίλα σε μια ολόκληρη τραπεζαρία οι παιδαγωγοί» παραδέχτηκε η 18χρονη.

-Οι παιδαγωγοί σε έχουν χτυπήσει, πλην του (…);

«Μόνο μου έχουν τραβήξει το μαλλί και με έχουν σπρώξει να με πάνε στο δωμάτιο μου».

-Σου έχουν μιλήσει άσχημα, λεκτικά;

«Με μείωναν, μου μίλαγαν σαν σκουπίδι, μπροστά σε όλα τα παιδιά».

«Ήμουν κλεισμένη για περίπου 3 μήνες σε ένα δωμάτιο»

Πέρα από την πρώην εργαζόμενη η οποία κατήγγειλε την Κιβωτό του Κόσμου για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών (δείτε εδώ τι βρήκε στα ντουλάπια των δομών), μίλησε δημόσια και μία πρώην φιλοξενούμενη, στην εκπομπή του ALPHA, T-Live, την οποία είχαν απομονώσει για μερικούς μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η ίδια εξήγησε πότε γνώρισε τον πάτερ Αντώνιο και πόσο καιρό έμεινε στον οργανισμό, ενώ αποκάλυψε τον λόγο που βίωσε αυτή την σκληρή αντιμετώπιση, σοκάροντας ολόκληρο το πλατό με τα λόγια της.

«Μπήκα στη δομή στην ηλικία των 12 ετών μέχρι και την ενηλικίωσή μου, σχεδόν 6 χρόνια. Δεν ξέρω τι μπορεί να έχει βιώσει κάθε παιδί. Ποτέ δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι τόσο αισχρό, τόσο βαρύ», ανέφερε η 20χρονη Σοφία και πρόσθεσε: «Εγώ βίωσα μία τιμωρία. Ήμουν κλεισμένη για περίπου 3 μήνες σε ένα δωμάτιο και έβγαινα έξω και ακολουθούσα ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Και συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Είχαμε ένα συγκεκριμένο πόστο, έτσι το λέγαμε. Εγώ βοηθούσα τη μαγείρισσα στην κουζίνα. Γύριζα στο δωμάτιο, όπου με κλείδωναν, για την ξεκούρασή μου και για το φαγητό μου και το απόγευμα πάλι η ίδια δουλειά. Απαγορευόταν να έχω επικοινωνία με τα άλλα παιδιά. Κάποιες φορές εγώ ξέκλεβα στιγμές για να μιλήσω με κάποιον».

Μάλιστα, επισήμανε πως η ίδια ποινή είχε επιβληθεί σε 4 ακόμη κορίτσια το ίδιο χρονικό διάστημα και ο λόγος της τιμωρίας τους ήταν το γεγονός ότι δεν πρόδωσαν τα ονόματα των παιδιών που είχαν κάνει κάποιο παράπτωμα.