Επεισόδια στα Εξάρχεια - Καίνε κάδους για την επέτειο του Γρηγορόπουλου

Ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - EUROKINISI
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - EUROKINISI

Μια πολύ δύσκολη ημέρα ξημερώνει, καθώς την Τρίτη 6/12 συμπληρώνονται τα 14 από τον θάνατο του ανήλικου τότε Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

Κάθε χρόνο ανήμερα του θανάτου γίνονται πορείες και διαδηλώσεις στη μνήμη του αδικοχαμένου παιδιού, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Από νωρίς ξεκίνησαν οι εντάσεις και αυτή τη χρονιά, με επεισόδια να εκτυλίσσονται από το βράδυ της Δευτέρας 5/12 στην περιοχή των Εξαρχείων, με καύση κάδων και ρίψη μολότφ (δείτε εδώ τι συνέβη με τη μολότοφ, που έπεσε σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό).

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό, πως το περιβάλλον του παιδιού δέχεται την αγάπη για το πρόσωπο του Αλέξανδρου, όμως έχει τονίσει την ανησυχία να μην συμβεί σε άλλο παιδί, ότι συνέβη στην Τζίνα Τσαλικιάν, τη μητέρα του, η οποία συγκλόνισε με την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά το συμβάν.

«Αισθάνθηκα τεράστια απογοήτευση είναι από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας και θέλω να παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να διορθωθεί αυτό. Θεωρώ ότι θα ασκηθεί καινούρια έφεση από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Πολλές φορές η κα Τσαλικιάν είπε ότι δεν έχει ακόμα απάντηση γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και μάλιστα για να δείξει πόσο αμετανόητος και ψυχρός ήταν ο Επαμεινώνδας Κορκονέας θύμισε τι είχε πει στην σύζυγό του λίγο μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου. Την φράση: «Μαράκι κάτι συνέβη στην δουλειά εγώ θ’ αργήσω σήμερα».

«Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία δεν υπήρχαν επεισόδια και συμπλοκές στο σημείο που διαπράχθηκε το έγκλημα. Ο ίδιος ο Κορκονέας στην ομολογία του είπε ότι απάντησε ψέμματα για να δικαιολογήσει την χρήση όπλου και να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από το πειθαρχικό συμβούλιο»

Αναφέρθηκε όμως και σε κάτι άλλο. Σε όλους όσοι, όπως είπε λένε από εδώ και από εκεί ότι ο Αλέξανδρος ήταν αναρχικός μαθητής. «Προσπαθούν κάποιοι να καπηλευτούν την μνήμη του και ενισχύουν τα μυθεύματα Κορκονέα. Πιστεύουν τα μυθεύματα Κορκονέα και όχι το βίντεο της δολοφονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Τσαλικιάν ρωτήθηκε για το τι πιστεύει πως έγινε και γιατί δολοφονήθηκε το παιδί της και η απάντησή της ήταν γροθιά στο στομάχι: «Δεν έχω καμία απάντηση γιατί δολοφόνησαν τον Αλέξανδρο και δεν θα ξέρω μέχρι το τέλος της ζωής μου γιατί έχασα το παιδί μου». «Επειδή δεν μπορώ να το αποδώσω κάπου αλλού νομίζω εκείνη την περίοδο με τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν υπήρχαν κάποιες προσπάθειες αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος».

«Δεν έχω να ρωτήσω τίποτα τον Κορκονέα και ένας διάλογος μαζί του θα ήταν αδιανόητος. Μετά την δολοφονία επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Αλέξανδρου και να σπιλώσουν την μνήμη του δεν έχω να πω τίποτα μαζί του. Δεν έχει να μου απαντήσει τίποτα. Χρησιμοποιεί συνεχώς ψέμματα. Δεν προσπάθησε ποτέ να με προσεγγίσει. Είναι ένας ψυχρός άνθρωπος και θεωρώ ότι θα προσπαθήσει να με αποφύγει όπως κι εγώ».

«Θέλω να αποδοθεί ακριβώς το δίκαιο. Αισθάνομαι ότι δεν έχω δικαιωθεί», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Ζήτησε επίσης να γίνει ένα μνημείο από τον Δήμο Αθηναίων για να μην ανήκει ο γιός της μόνο στους χώρους αναρχικών και αντιεξουσιαστών αλλά σε όλους τους Έλληνες.

«Ο Κορκονέας έχει ήδη αποφυλακιστεί μετά την απόφαση που βγήκε. Θα ασκήσουμε πάλι αναίρεση και θεωρώ ότι θα δικαστεί εκ νέου. Το σύστημα των ενόρκων δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει αλλά πρέπει να μάθουμε από ποιους ενημερώθηκαν οι ένορκοι. Δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφα, στην απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου και μετά από συνεδρίαση μιας ώρας με τις δικαστίνες ανέτρεψαν την απόφαση του Αρείου Πάγου χωρίς καμία δικαιολογία. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί και από τον Άρειο Πάγο».

Τα επεισόδια στα Εξάρχεια για την επέτειο από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ - ΕΥΡΟΚΙΝΗΣΗ