Εύα Καϊλή: Νέες εξελίξεις - Συνελήφθη μετά την εμπλοκή της σε υπόθεση διαφθοράς

Τι μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
(instagram / evakaili)
(instagram / evakaili)

Το βράδυ της Παρασκευής (9/12) μετά της ανακοίνωση ότι η Εύα Καϊλή ερευνάται ως ύποπτη για μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ. Αργά το βράδυ, λοιπόν, το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως η βουλευτής συνελήφθη τελικά μετά την απολογία της, καθώς βρήκαν και στοιχεία μέσα σε σακούλες (δείτε εδώ τι στοιχεία βρήκαν).

Εκτός από την Ευρωομάδα Σοσιαλιστών η Εύα Καϊλή μετά τις αποκαλύψεις

Επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης, το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει ότι η βελγική αστυνομία συνέλαβε την ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αντέδρασε άμεσα και προχώρησε στη διαγραφή της κ. Καϊλή, ενώ πλήθος διεθνών ΜΜΕ αναφέρεται στην υπόθεση για την οποία οι βελγικές αρχές έχουν προχωρήσει ήδη σε 4 συλλήψεις, ανάμεσά τους και ο σύντροφος της Ελληνίδας πολιτικού.

Παράλληλα ως τελευταία εξέλιξη οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (PES) την έθεσε εκτός Ευρωομάδας μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο.

«Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει την ιδιότητα της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ως μέλους της Ομάδας S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες», τονίζεται στην ανάρτηση της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Η εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε πως είχαν συλληφθεί 4 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, αρχικά μετέδωσε πως αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Τα δημοσιεύματα της Le Soir

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή, που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας.