Συναγερμός: Παγκόσμια ανησυχία λόγω κορωνοϊού - Τα νέα έκτακτα μέτρα

Τι συνέβη;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - EUROKINISI
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - EUROKINISI

Οι μέρες των γιορτών μπορεί να εξελιχθούν σε εφιάλτη, καθώς έχει κηρυχθεί παγκόσμιο συναγερμός σχετικά με τον κορωνοϊό, ο οποίος βρίσκεται σε έξαρση (δείτε εδώ τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας). Οι μετακινήσεις των πολιτών από προορισμό, αλλά και από σπίτι σε σπίτι έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη του φαινομένου σε συνδυασμό με το γεγονός πως και τα κρούσματα της γρίπης είναι πολύ υψηλά.

Tη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε στο Radio1.

Τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επιπροσθέτως η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

«Μουδιασμένη» δείχνει η ΕΕ απέναντι στην έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώνεται στην Κίνα, με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ακολουθούν τον δικό τους δρόμο ως προς την εφαρμογή ή μη νέων μέτρων.

Με την πρώτη ένδειξη προβλήματος, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έσπευσαν να εγκαταλείψουν το μεγαλύτερο μάθημα της πανδημίας, δηλαδή την αρχή της συλλογικής αντίδρασης στις απειλές για την υγεία, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της λεγόμενης Ένωσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνει το Politico.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν μια αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα ώστε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να εφαρμόσουν ταξιδιωτικά μέτρα που οι εμπειρογνώμονες του μπλοκ επέκριναν ως «αδικαιολόγητα».

Μετά την Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία και η Γαλλία παίρνουν έκτακτα μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από την Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας κατηγορούν τις άλλες χώρες για μεροληψία και ότι σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Αναλυτικά όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.

Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.

Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.