Εύα Καϊλη: Εντός ή εκτός φυλακής; Ανακοινώθηκε η απόφαση των Αρχών

Μετά από ώρες αναμονής

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Μετά από παραπάνω από ενάμισι μήνα παραμονής στη φυλακή των Βρυξελλών η Εύα Καϊλή την Πέμπτη 19/1 κατέθεσε ξανά στο δικαστήριο και στους Βέλγους δικαστές σχετικά με την απόφαση της αποφυλάκισής της.

Η ίδια η πολιτικός έχει ζητήσει να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ωστόσο μέσα από το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ και το δικηγόρο της Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλο έγινε γνωστό, πως για άλλη μία φορά είχαν σκληρή αντιμετώπιση (δείτε εδώ γιατί είχε αναβληθεί η απολογία της).

Ανακριτής: «Πώς εξηγείτε ότι βρέθηκαν τέτοια χρηματικά ποσά στο σπίτι σας;

Εύα Καϊλή: Δεν μπορώ να εξηγήσω, αλλά το έκανε ο άντρας μου. Ο Αντόνιο Παντσέρι συνεργάζεται πολύ με αφρικανικές χώρες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καλεί τον Φραντσέσκο όποτε θέλει να κάνει κάτι γι’ αυτό ή για οτιδήποτε θέλει να μεταφέρει. Τον εμπιστεύεται 100%. Εμπιστευόταν πιο πολύ το διαμέρισμά του. Δεν ξέρω αν είχε να κάνει με την ασυλία μου.

Ανακριτής: Γιατί έδωσες τη βαλίτσα στον πατέρα σου;

Εύα Καϊλή: Στις 10:30 συνέλαβαν τον Φραντσέσκο. Νόμιζα ότι ήταν σε τροχαίο. Δεν ήξερα τίποτα. Μόλις μου είχαν πει ότι ο άντρας μου είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό του κατασχέθηκε. Ο πατέρας είχε πάει την κόρη μου βόλτα. Του τηλεφώνησα να επιστρέψει αμέσως. Μάζεψα τα πράγματα και τα έβαλα σε μια βαλίτσα. Έβαλα και μπιμπερό για το μωρό. Πήρα μόνο τα πράγματα του Αντόνιο Παντσέρι.

Δεν ήξερα σε ποιον ανήκει το PC και το κινητό τηλέφωνο, αλλά ήταν κοντά στη βαλίτσα και έτσι τα έβαλα μέσα, θεωρώντας ότι ανήκαν στον Παντσέρι. Ο πατέρας μου σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ενήργησε με την ιδιότητα του παππού. Δεν γνωρίζει τίποτα. Υποθέτω ότι άνοιξε τη βαλίτσα στο ξενοδοχείο», είχε αναφέρει στην πρώτη της κατάθεση η Καϊλή (δείτε εδώ τη συνέχεια).

Η απόφαση για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή

Μάλιστα, κατά την ακρόασή της ο δικηγόρος της έκανε λόγο μέχρι και για βασανιστήρια: «Καταρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας για την κυρία Εύα Καϊλή. Θα λέω συνέχεια ότι η Εύα Καϊλή είναι αθώα. Η Εύα Καϊλή μου ζήτησε να σας μεταφέρω τα εξής. Η Εύα Καϊλή δεν είχε καμιά επαγγελματική συνεργασία με τον κύριο Παντσέρι. Και τώρα τα δύσκολα και στενάχωρα: Η Εύα Καϊλή από την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου ήταν σε απομόνωση με απόφαση του ανακριτή. Για 16 ώρες ήταν σε ένα κελί στην Αστυνομία, όχι στην φυλακή, με κρύο, ζήτησε μια δεύτερη κουβέρτα και δεν της έδωσαν, της πήραν το παλτό. Αυτά είναι βασανιστήρια.

Το φως ήταν συνεχώς αναμμένο, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί για ένα λεπτό, είχε περίοδο με πολύ αίμα και δεν της επέτρεψαν να πλυθεί. Αυτό συνιστά βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλη κατηγορείται αλλά υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας, είμαστε στην Ευρώπη!

Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είναι βασανιστήρια, είναι Μεσαίωνας. Σας παρακαλώ όλους, δημοσιοποιείστε τα αυτά, η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Ελπίζω σε μια δίκαιη δίκη, είμαστε στην Ευρώπη!», είπε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους.

Μετά λοιπόν από ώρες αναμονής το δικαστήριο εξέτασε τη νέα κατάθεση της κατηγορούμενης και έτσι έκρινε, πως η κατηγορούμενη θα παραμείνει στην φυλακή για την υπόθεση «Qatar Gate» και θα κριθεί εκ νέου σε ένα μήνα εάν θα συνεχίσει να παραμένει πίσω από τα σίδερα ή όχι.

Στην απόφαση για την Εύα Καϊλή αναφέρεται: «Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας σχετικά με φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η E.K. εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον του προδικαστικού τμήματος του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Στη διάταξή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό τμήμα επιβεβαίωσε την προφυλάκιση της E.K.

Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν προς το παρόν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».