Σεισμός 7,8 - Χαμός από νεκρούς και εγκλωβισμένους

Πολλοί και οι τραυματίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σεισμός 7,8 - Χαμός από νεκρούς και εγκλωβισμένους

Ένας τεράστιος σεισμός των 7,8 ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (06/02) στην κεντρική και νότια Τουρκία, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πόλη Γκαζιάντεπ, λίγο μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη.

Το επίκεντρό εντοπίζεται στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Τεράστιος σεισμός στην Τουρκία

Ο απολογισμός για τον αριθμό των νεκρώ, ανεβαίνει συνεχώς και σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μέχρι στιγμής έχει φτάσει στους 76, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει στους 440 στις ίδιες περιοχές.
Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα.

Μάλιστα, ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους. Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.