Τέμπη: «Το ήξερε και έκανε λάθος από την πίεση, από την απειρία...» - Ασύλληπτο ξέσπασμα σε κλάματα από συνταξιούχο μηχανοδηγό

«Μου το είχε πει ο αδελφός μου ότι ήταν το δρομολόγιο του τρόμου πολλές φορές»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Τέμπη: «Το ήξερε και έκανε λάθος από την πίεση, από την απειρία...» - Ασύλληπτο ξέσπασμα σε κλάματα από συνταξιούχο μηχανοδηγό

Στην ΕΡΤ και στην εκπομπή "Συνδέσεις" μίλησε το πρωί της Πέμπτης 2/3 ο συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγών για το τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28/2 με την σύγκρουση των δύο τρένων (δείτε εδώ ποιος ποδοσφαιριστής βρέθηκε νεκρός στα συντρίμμια).

Ο ίδιος ξέσπασε σε κλάματα στην κάμερα, μάλιστα, εξηγώντας πως δεν έπρεπε να αφήσουν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη σε αυτή τη θέση, καθώς δεν είχε την πείρα και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τέτοιου είδους καταστάσεις εύκολα, όπως αποδείχθηκε, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα.

Ξέσπασε σε κλάματα ο συνταξιούχος εκπαιδευτής μηχανοδηγών για την τραγωδία στα Τέμπη

«Πάντα όταν γίνεται ένα σιδηροδρομικό ατύχημα αυτοί που την πληρώνουν είναι οι «μπροστινοί». Χάσαμε τέσσερις συναδέλφους μηχανοδηγούς γιατί δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας. Ο σταθμάρχης έκανε ένα λάθος. Το αναγνώρισε ο ίδιος. Φαινόταν από την αρχή ότι είναι ανθρώπινο λάθος, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας να το καλύψει;» είπε αρχικά ο κ. Τσουρίδης.

«Ο κάθε σταθμάρχης και ο κάθε μηχανοδηγός έκανε ένα σφάλμα. Αυτό το σφάλμα πρέπει από πίσω του να σέρνει νεκρούς; Από το 1995 και μετά αγωνίζεται ο ΟΣΕ και όλοι οι συνάδελφοι να μπορέσουμε να βάλουμε αυτό το σύστημα που λέγεται τηλεδιοίκηση. Ποτέ δεν τα καταφέραμε. Υπάρχει σε ένα τμήμα μικρό από την Τιθορέα μέχρι το Δομοκό», επισήμανε αργότερα.

«Ήταν εκπαιδευμένος πράγματι, αλλά ήταν άπειρος. Δεν έπρεπε να τον είχαν βάλει σε έναν κεντρικό σταθμό όπως η Λάρισα μόνο του να κάνει κυκλοφορία», τόνισε, μάλιστα, για τον σταθμάρχη.

Και συμπλήρωσε: «Όταν κάνουμε κυκλοφορία δεν βάζουμε έναν άπειρο άνθρωπο, γιατί όλη η κυκλοφορία και η ευστροφία που έχει κάποιος άνθρωπος όταν κάνει την κυκλοφορία βασίζονται στην πείρα. Δεν μπορείς να βάλεις έναν άνθρωπο τριάντα ημερών, που (μόλις) έχει τελειώσει την εκπαίδευσή του και έχει αναλάβει. Δεν το διακινδυνεύεις αυτό» πρόσθεσε ο εκπαιδευτής μηχανοδηγών.

Σχετικά με τον αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η σύγκρουση ο ίδιος εξήγησε: «Εάν αυτό το σύστημα υπήρχε μεταξύ της Λάρισας και της Κατερίνης, Νέων Πόρων μέχρι τη Θεσσαλονίκη, από τη στιγμή που έφυγε η αμαξοστοιχία και μπήκε στη γραμμή καθόδου όπου ερχόταν το άλλο τρένο από τη Θεσσαλονίκη, οι μηχανοδηγοί στον πρώτο σηματοδότη θα έβλεπαν τα κόκκινα, οπότε ήταν αναγκασμένοι και οι δύο να σταματήσουν. Δεν θα γινόταν τίποτα».

«Το ήξερε και έκανε λάθος. Από την πίεση, από την απειρία, από οτιδήποτε, έκανε αυτό το βασικό λάθος», επισήμανε, τονίζοντας τη σημασία του να υπάρχει δεύτερο έμπειρο άτομο στη βάρδια.

Η αποκάλυψη της αδερφής ενός αγνοούμενου του ΟΣΕ

Σημαντική, όμως, είναι και η μαρτυρία της Βασιλικής Καρυώτη, η οποία είναι αδερφή ενός εργαζομένου του ΟΣΕ που βρίσκεται στους αγνοούμενους, εξηγώντας πως καιρό τώρα ο αδερφός της δήλωνε πως υπήρχαν πολλά προβλήματα για τα οποία δεν ενδιαφερόταν κανείς όλο αυτό το διάστημα.

«Πήγαμε στη Λάρισα, δώσαμε DNA, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον ΟΣΕ και αυτό είναι το τραγικό της όλης ιστορίας. 10 υπάλληλοι ήταν όλοι κι όλοι. Ο αδελφός μου ήταν ελεγκτής στην αμαξοστοιχία 62 από Αθήνα για Θεσσαλονίκη», ανέφερε αρχικά η ίδια.

«Για αυτούς τους υπαλλήλους του ΟΣΕ κανένας δεν θα πει μια κουβέντα; Τίποτα; Σαν να μην υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι; Κι αυτοί έχουν οικογένειες, παιδιά, γονείς», τόνισε η άτυχη γυναίκα.

«Η εταιρία δεν είναι δίπλα στους επιβάτες. Παίρνουμε εκατό χιλιάδες φορές σε αυτό το νούμερο που έχουν ανακοινώσει, δεν ξέρουν να μας πουν τίποτα, είναι παιδιά που μιλάνε στο τηλέφωνο και τρέμουν. Μας λένε: ό,τι μάθετε πείτε μας κι εμάς», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Και έπειτα περιέγραψε: «Ο αδελφός μου σε δύο χρόνια έπαιρνε σύνταξη και έκανε συνέχεια αυτό το δρομολόγιο σε απάνθρωπες συνθήκες πολλές φορές. Μία συνάδελφός του που ξέρουμε χάθηκε κι αυτή, ένας άλλος μάθαμε ότι είναι αγνοούμενος».

«Μου το είχε πει ο αδελφός μου ότι ήταν το δρομολόγιο του τρόμου πολλές φορές. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί κάποιος να μας δώσει μία υπεύθυνη απάντηση», κατέληξε.