Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας - Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας - Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά
Pixabay / Couleur
Ενημέρωση 25.03.2023 08:53
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα λήγει και επίσημα το χειμερινό ωράριο, καθώς με την αλλαγή ώρας, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά (δείτε εδώ ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας).

Συγκεκριμένα, στις 26 Μαρτίου 2023, θα αλλάξει η ώρα με τα ρολόγια να γυρίζουν μία ώρα μπροστά καθώς θα περάσουμε στη θερινή ζώνη.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αλλαγή ώρας

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση με τίτλο «Λήξη χειμερινής ώρας».

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας
Pixabay / MabelAmber

Γιατί γίνεται η αλλαγή της ώρας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου;

Τέμπη: «Είναι ζώα, είναι φονιάδες, είναι εγκληματίες» - Ασύλληπτο ξέσπασμα από τον πατέρας της συντρόφου του 26χρονου Δημήτρη

Share